Guvernanța corporativă, managementul riscurilor și controlul intern, o nouă publicație care vine în sprijinul stagiarilor, disponibilă acum la filialele CECCAR
Numărul 18, 21-27 mai 2019 » Publicații de specialitate
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) lansează o nouă publicație de mare utilitate, destinată îndeosebi stagiarilor din anul III – Guvernanța corporativă, managementul riscurilor și controlul intern.
Lucrarea, realizată de conf. univ. dr. Mirela Păunescu, expert contabil și cadru didactic la Academia de Studii Economice din București, analizează în șase capitole, așa cum se anunță încă din titlu, cele mai importante aspecte referitoare la guvernanța corporativă, managementul riscurilor și controlul intern.
În capitolul I – Guvernanța corporativă – sunt redate aspecte privind principiile de guvernanță corporativă care sunt recunoscute la nivel internațional, caracteristicile codurilor de guvernanță corporativă și rolul jucat de transparența informațiilor într-un sistem de guvernanță eficient și în ce constau principalele raportări pe care trebuie să le facă o societate. Cel de-al doilea capitol, intitulat Guvernanța corporativă în România, prezintă principalele reglementări aplicabile societăților pe acțiuni potrivit legislației românești, caracteristicile comune privind administrarea societăților pe acțiuni, la final fiind detaliate noțiuni privind Codul de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori din București și principalele sale caracteristici.
Capitolul III – Auditul financiar – abordează rolul auditului în guvernanța corporativă, tipurile de misiuni care pot fi oferite de auditori, situațiile de conflict în care se poate afla auditorul, oferind răspunsuri privind ce presupune și cum se desfășoară o misiune de audit, câte tipuri de opinii și de rapoarte de audit există, când se emit acestea, cum arată și care este diferența dintre ele, precum și despre relația existentă între auditor și comitetul de audit.
Cel de-al IV-lea capitol – Managementul riscurilor – descrie principalele tipuri de risc, diferența dintre deciziile luate în condiții de risc și deciziile luate în condiții de incertitudine, și aduce în atenția stagiarilor procesul de management al riscului și caracteristicile care îl fac eficient.
Penultimul capitol – Controlul intern – analizează sistemul de control intern al unei entități și rolul acestui ansamblu de elemente în guvernanța corporativă, componentele, iar cel de-al VI-lea capitol, Auditul intern, prezintă tipuri de misiuni de acest tip, diferențe între auditul intern și auditul financiar, rolul acestuia în guvernanța corporativă, legătura dintre auditul intern și sistemul de control intern, dar și aspecte precum auditul intern în context românesc, desfășurarea unei misiuni de audit intern și organizarea ierarhică a structurii de audit intern.
De asemenea, lucrarea conține numeroase exemple practice și teste de autoevaluare.
Volumul este disponibil spre vânzare la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 30 de lei.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial