Guvernele au alocat 19.500 de miliarde de dolari pentru susținerea economiilor. Nota de plată crește
Telex » Știri 18 noiembrie 2020
Guvernele și băncile centrale au promis că vor plăti 19.500 miliarde dolari de la declanșarea pandemiei de coronavirus pentru a susține economiile, potrivit raportului anual al Fondului Monetar Internațional, citat de CNN, relatează Mediafax. Unele țări au nevoie de mai mult ajutor pentru a-și reveni din criză, dar s-ar putea ca acesta să nu vină. Guvernele au anunțat aproape 12.000 miliarde dolari în măsuri de stimulare începând cu luna septembrie, iar băncile centrale au alocat cel puțin 7.500 miliarde dolari pentru a atenua impactul pandemiei asupra economiilor lor, spune FMI în raport.
Cu toate acestea, în ciuda amplorii și vitezei de salvare fără precedent, care a redus impozitele, a plătit salariile, a acordat împrumuturi întreprinderilor mici și a dus ratele dobânzilor la recorduri minime, economia globală suferă cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune.
Activitatea economică și ocuparea forței de muncă în părți mari ale lumii, inclusiv în Statele Unite și Europa, rămân cu mult sub nivelurile observate înainte de izbucnirea pandemiei.
Candidații la un vaccin susțin îmbunătățirrea perspectivelor economiei globale anul viitor, dar nu vor ajuta țările prea mult în viitorul imediat. Și blocajele pentru asigurarea unui sprijin financiar suplimentar ar putea afecta recuperarea deja fragilă.
„Țările se confruntă acum cu o lungă ascensiune care va fi dificilă, neuniformă, nesigură și predispusă la contracarări”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
În prezent, Uniunea Europeană se confruntă cu o revoltă internă care ar putea întârzia aprobarea finală a fondului său de recuperare în valoare de 800 de miliarde de euro (950 miliarde de dolari), după luni de negocieri. La începutul acestei săptămâni, Ungaria și Polonia au decis să blocheze pachetul după încercările de a lega distribuția acestuia de respectarea statului de drept, astfel încât este puțin probabil ca fondurile atât de necesare să ajungă la cele mai afectate economii ale UE, inclusiv Italia, Spania și Grecia. Liderii UE sunt așteptați să discute problema în cadrul unei reuniuni, mâine.
Retragerea prematură a sprijinului fiscal este „cel mai mare risc” cu care se confruntă economiile pe termen scurt, potrivit Neal Shearing, economist șef la Capital Economics.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național