Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Programul geologic național. Va fi inventariat potențialul geologic de resurse minerale
Numărul 30-31, 8-21 august 2017 » Direct de la sursă
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Programul geologic la nivel național. Programul are în vedere creșterea gradului de cunoaștere a potențialului geologic de resurse minerale disponibile la nivelul țării, prin realizarea de lucrări de prospecțiune și cercetare geologică.
Potrivit documentului, obiectivele specifice ale programului vizează: asigurarea datelor necesare bazei de ofertare a lucrărilor de explorare viitoare; actualizarea informațiilor privind baza de substanțe minerale utile naționale; furnizarea studiilor/rapoartelor de sinteză de evaluare și interpretare a informațiilor; sprijinirea autorităților centrale și locale în fundamentarea programelor de dezvoltare economică viitoare pornindu-se de la baza de materii prime, respectiv de substanțe minerale utile identificate la nivel național, regional și local.
Perioada de derulare a programului, precum și bugetul estimat necesar pentru întreaga perioadă de derulare a acestuia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului. Pentru atingerea obiectivelor, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de autoritate competentă, va transmite Ministerului Economiei listele cu obiectivele geologice propuse în funcție de necesitățile și prioritățile identificate la nivel național, după consultarea prealabilă a Ministerului Apelor și Pădurilor, conform domeniului de competență al acestuia.
„Programul geologic la nivel național se individualizează și se concretizează pe obiective. Ministerul Economiei va repartiza pe fiecare obiectiv geologic fondurile alocate anual, conform metodologiei de aplicare a legii. ANRM va furniza rezultatele privind apele subterane și Ministerului Apelor și Pădurilor”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Implementarea programului se face etapizat, prin procedură competitivă de ofertare deschisă, transparentă și nediscriminatorie în condiții de piață, conform legislației specifice achizițiilor publice. Lucrările și bunurile recepționate vor intra în proprietatea statului și administrarea Ministerului Economiei, urmând a fi predate către ANRM și, după caz, Ministerului Apelor și Pădurilor, pe bază de protocol de predare-primire.
Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, la propunerea Ministerului Economiei și cu avizul ANRM, prin hotărâre a Guvernului, se aprobă metodologia de aplicare a legii.
(Sursă foto: tamifreed / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național