Guvernul a analizat în primă lectură proiectul de OUG privind combaterea speculei
Telex » Știri 12 mai 2022
Guvernul a analizat, în primă lectură, proiectul de OUG privind combaterea speculei, act normativ prin care statul va putea interveni în situații excepționale, când sunt distorsiuni pe piață, pentru a limita creșteri de preț excesive, potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres. „Proiectul de ordonanță de urgență privind combaterea speculei a fost discutat (miercuri, n.r.) de Guvern în primă lectură, este un proiect inițiat de Ministerul Economiei, inclusiv ANPC, în colaborare cu Consiliul Concurenței și avem colaborarea specialiștilor din Ministerul de Finanțe și Ministerul Agriculturii. Proiectul este în consultare publică, luni vom finaliza consultarea publică. Rog pe toți cei interesați să trimită comentariile până luni ca să putem finaliza proiectul de act normativ care să treacă prin circuitul de avizare”, a declarat șeful autorității de concurență în briefingul care a urmat ședinței Executivului.
Potrivit sursei citate, proiectul urmărește că creeze statului un instrument pentru a interveni în situații excepționale când piața nu funcționează bine. „În astfel de situații, pentru produsele care prezintă un risc de activitate speculativă, vom putea interveni pentru a limita creșteri de prețuri excesive sau a forța companiile să reducă stocurile sau să crească comercializarea produselor. Fie să producă mai mult, fie să reducă stocurile pe care le-au acumulat. De implementarea actului normativ se va ocupa Consiliul Concurenței în ceea ce privește relațiile între companii, și ANPC în ceea ce privește relația între companii și consumatori, clienți finali”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
Acesta a arătat că fiecare instituție va merge pe propriile reguli de funcționare, iar Consiliul Concurenței va aplica prevederile Legii 11 a concurenței neloiale, o lege cu proceduri mai rapide decât Legea concurenței, care are investigații cu durată mare de timp. „Într-o situație de criză, de speculă, vrem reacții foarte rapide și atunci Legea concurenței nu este un instrument bun pentru că o investigație durează undeva la doi ani. Avem nevoie de intervenții mai rapide și atunci mergem pe Legea concurenței neloiale”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.
Amenzile prevăzute în legea concurenței neloiale variază între 0,1% și 1% din cifra de afaceri.
În context, Bogdan Chirițoiu a explicat că amenzile nu sunt foarte mari pentru activitate speculativă, însă importante sunt măsurile adiacente precum oprirea funcționării unei companii sau obligarea acesteia să reducă prețurile sau stocurile atunci când se pretează la acțiuni speculative.
„ANPC poate opri funcționarea unei companii, noi Consiliul Concurenței putem obliga companiile să își reducă stocurile sau prețurile. ANPC poate dispune și confiscări. Nu ne interesează sancțiuni atât de mari cât posibilitatea de a recupera pagubele și de a impune măsuri companiilor care se pretează la aceste acțiuni speculative. Asta este o diferență față de Legea 21 a concurenței, unde amenzile ajung până la 10% din cifra de afaceri. Acum vrem viteză, mergem pe Legea concurenței neloiale cu amenzile acestea mai scăzute, dar impactul mare vine din măsurile adiacente complementare(...) Atunci când cumperi o mască cu 1 leu și o vinzi cu 10 nu amenda de 1% o să te sperie, ci faptul că putem să îți interzicem activitatea, se poate confisca marfa, se pot confisca profiturile pe care le-ai făcut din această activitate ilicită. Măsurile adiacente sunt pârghia mai importantă decât cuantumul amenzii”, a subliniat sursa citată.
Bogdan Chirițoiu a precizat că în pandemie a simțit cel mai clar nevoia unui astfel de instrument de intervenție. Atunci prețurile la măști sau dezinfectanți au crescut foarte mult, iar autoritățile nu au avut pârghii eficiente de intervenție. „Pandemia este exemplul cel mai clar, acolo eu am simțit nevoia de a avea un instrument de genul acesta. Am constatat la începutul pandemiei când au crescut prețurile de n-sprezece ori la măști, la dezinfectanți, nici noi, nici ANPC, nici Poliția Economică nu am avut niște pârghii eficace de intervenție. Am făcut fiecare ce am putut. Când piața merge normal, lăsăm jocul pieței, cine are prețuri mari va da faliment. Că oamenii nu sunt proști să cumpere de la o firmă care are prețuri foarte mari. Avem nevoie de instrumentul ăsta pentru situații excepționale când avem o dereglare în funcționarea pieței”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.
Potrivit acestuia, o decizie pe noul proiect de ordonanță poate veni în câteva săptămâni. „Diferența acum este că nu am investigația aceea complicată de pe Legea concurenței, nu fac un raport de investigație, îl trimit companiei, îi dau 30 de zile să îmi răspundă, îl trimit Comisiei Europene etc. Partea de investigație este mult simplificată. Luarea unei decizii va dura în acest caz câteva săptămâni față de doi ani pe Legea concurenței. Deciziile sunt executorii. Orice acțiune a noastră poate fi contestată în instanță, dar asta nu suspendă plata amenzii”, a mai arătat președintele autorității de concurență.
În aplicarea proiectului de ordonanță va colabora și ANAF pentru că această instituție are toate datele, bilanțurile companiilor și ratele de profit.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice