Guvernul a aprobat programul Investește în tine
Numărul 24-25, 26 iunie - 9 iulie 2018 » Curier legislativ
Se are în vedere acordarea de credite de maximum 40.000 de lei, garantate în proporție de 80% de stat
Executivul a aprobat programul Investește în tine, care are ca scop facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani, care sunt cuprinși în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației Naționale.
Potrivit actului normativ, facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 de lei, în proporție de 80% de stat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului. Plățile de dobândă pentru creditul acordat, precum și cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, al cărui președinte are calitatea de ordonator terțiar de credite în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
În cazul în care beneficiarul creditului nu plătește la scadență ratele de capital aferente creditului, sumele plătite de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, reprezentând dobânzi, comisioane și speze bancare, se recuperează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta. Prin derogare de la prevederile art 4, alin. (2) din OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să mandateze FNGCIMM și FRC în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice în cadrul programului.
Potrivit programului, creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării împrumutului. Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoțit de cel puțin un codebitor, dacă nu este el angajat.
Împrumutul se va acorda pentru o perioadă maximă de zece ani, inclusiv perioada de grație, sub forma unui credit cu una sau mai multe tranșe, în funcție de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă. Beneficiarul împreună cu finanțatorul stabilesc de comun acord o perioadă de grație, cu obligația finanțatorului de a asigura o perioadă de grație cel puțin egală cu perioada studiilor, dar nu mai mult de cinci ani, începând de la data acordării creditului.
Destinația creditului este de a acoperi nevoile beneficiarilor și familiilor acestora privind educația, sănătatea, cultura, sportul și de habitat.
Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, se consideră eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia:
- plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
- plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare;
- plata cursurilor de specializare/calificare;
- plata cursurilor de pregătire profesională;
- taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA;
- plata chiriei și a utilităților;
- plata locurilor de cazare în căminele studențești;
- o parte din construcția sau achiziția unei locuințe;
- modernizarea sau renovarea unei locuințe;
- costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
- achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate;
- abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee;
- costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
- articole sportive;
- taxa de participare la manifestări științifice și concursuri;
- cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri.
Ordonanța de urgență prevede că programul poate fi accesat și de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională. Această categorie de beneficiari poate accesa un credit de până la 35.000 de lei. Împrumutul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 de lei în cazul în care beneficiarul este angajat sau se angajează pe perioada derulării creditului.
Plafonul anual al garanțiilor, modalitatea și condițiile de acordare, condițiile de eligibilitate ale băncilor și ale persoanelor fizice beneficiare ale creditului, regulile de gestionare a garanțiilor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, Comisia Națională de Strategie și Prognoză și Ministerul Finanțelor Publice trebuie să elaboreze normele de aplicare a actului normativ, inclusiv modalitatea și condițiile de acordare și recuperare a garanțiilor, care urmează să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane