Guvernul a aprobat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat
Telex » Știri 10 iunie 2021
Proiectul va fi transmis Parlamentului și se va solicita dezbaterea lui în procedură de urgență
Executivul a aprobat proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat și prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, a anunțat premierul Florin Cîțu, relatează Agerpres. „Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență”, a precizat premierul, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.
La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a precizat că „proiectul de lege reglementează condițiile în care angajații își pot prelungi, la cerere, viața activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opțiunea angajaților aflați în pragul pensionării și nicidecum de obligativitatea ca aceștia să își continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliția de guvernare și este un prim pas de reformă asumat și în Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opțiunea persoanelor ce îndeplinesc condițiile de pensionare, să rămână active și după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienței lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declarațiilor depuse de către angajatori”.
Ea a afirmat că acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă aproape de pensie și fructificarea experienței angajaților ajunși în pragul legal al vârstei de pensionare. De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public, această reglementare fiind solicitată și așteptată în primul rând de către angajații sectorului public, dar în același timp este și un angajament politic al coaliției.
Ministrul Muncii a mai spus că proiectul crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opțională, în condițiile în care după împlinirea vârstei de 70 ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare și anuale.
Raluca Turcan a arătat că proiectul determină instituțiile să-și reașeze politica de resurse umane. „Pensionarea la stat și revenirea tot la stat, eventual pe funcții special create, nu a fost niciodată și nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecințele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajați și nu doar a celor tineri în instituții din ce în ce mai diverse”, a transmis ministrul Muncii .
Totodată, proiectul vine în sprijinul tuturor angajaților care au vârsta de pensionare și pot să-și prelungească viața activă la cerere. Aceștia nu au nevoie de acord din partea angajatorului și se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
„Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale. Repet, mă refer la sectorul public. Pensia nu poate fi comulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația, atenție, aici au obligația ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze, fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul-raportul de serviciu și intră în pensie. Pentru cei care nu și-au exprimat această opțiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecințe: încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire și recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie, ca urmare a neîndeplinirii obligației de a opta între pensie și salariu”, a explicat Raluca Turcan.
Aceasta a subliniat că au fost introduse câteva excepții de la această regulă a suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public, fiind vorba de persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de Constituție și s-a mers pe această variantă tocmai pentru ca legea să fie constituțională. De asemenea, s-au urmărit câteva tipologii de venituri: persoanele care beneficiază de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor și drepturilor conexe, personalul didactic pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenții personali, asistenții personali profesioniști ai persoanelor cu handicap, asistenții maternali și îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.
Potrivit ministrului Muncii, proiectul prevede și câteva obligații care revin angajatorului, dar și sancțiuni pentru neîndeplinirea acestora: informarea salariaților cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ; încetarea raporturilor de muncă dacă se constată neîndeplinirea de către angajat a obligației de a opta între pensie și salariu în termenul prevăzut, cu o sancțiune de 100.000 lei; informarea casei de pensii competente asupra situației celor care au optat pentru menținerea în activitate într-un termen de 30 de zile de la exprimarea opțiunii, sub sancțiunea unei amenzii de 10.000 lei.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial