Guvernul a aprobat Tezele prealabile ale proiectului Codului finanțelor publice locale
Numărul 15-16, 25 aprilie - 8 mai 2017 » Curier legislativ
Tezele prealabile ale proiectului Codului finanțelor publice locale au fost aprobate de Guvern, printr-o hotărâre. Proiectul Codului finanțelor publice locale își propune să sistematizeze și să concentreze, într-o structură unitară, reglementările din domeniul finanțelor publice locale, subordonate principiilor descentralizării financiare și autonomiei locale, respectiv: finanțele publice locale, criza financiară și insolvența unităților administrativ-teritoriale, administrarea impozitelor și taxelor locale, procedura fiscală locală.
Această decizie vine ca urmare a existenței unei multitudini de acte normative, precum și a modificărilor succesive aduse acestora, care au condus la lipsa de coerență și de claritate a legislației incidente în domeniul adminstrației publice. De asemenea, prin aprobarea acestui proiect se creează premisele ca autoritățile administrației publice locale să poată elabora și aproba strategii privind dezvoltarea economică, socială și de mediu a unității administrativ-teritoriale, pe termen mediu și lung, în concordanță cu proiecțiile bugetare locale multianuale.
„Promovarea Codului finanțelor publice locale este corelată cu măsurile cuprinse în Programul de guvernare 2017-2020 (...), care prevede ca una dintre măsurile de asigurare a capacității administrative a unităților administrativ-teritoriale să fie reașezarea sistemului de echilibrare a bugetelor locale din anul 2018, astfel încât fiecare unitate administrativ-teritorială să beneficieze de un buget minim de 750 lei/capita, buget care ar asigura funcționarea fiecărei unități administrativ-teritoriale”, precizează Executivul, într-un comunicat.
Reprezentanții Guvernului menționează că prevederile Codului finanțelor publice locale se completează cu cele ale Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu ale Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevalând asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispozițiile acestuia.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice