Guvernul a aprobat un mecanism de ajustare de preț pentru proiectele de infrastructură de transport apă, apă uzată și deșeuri
Telex » Știri 14 iulie 2022
Guvernul a aprobat un mecanism de ajustare de preț pentru proiectele de infrastructură pe componenta de transport apă, apă uzată și deșeuri, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, informează Agerpres. El a precizat că a fost aprobată modificarea a șase acte normative care privesc fondurile europene, dintre care două sunt „de maximă” importanță pentru proiectele de infrastructură.
„Primul proiect de act normativ are în vedere ajustarea de preț pentru ceea ce înseamnă proiectele de infrastructură pe componenta de transport apă, apă uzată și partea de deșeuri. Așadar, noul mecanism, cu un impact financiar estimat de 1,5 miliarde de euro asupra absorbției de fonduri europene, vizează un număr de peste 7.000 de proiecte, respectiv 7.000 de șantiere în derulare, cu o valoare a contractelor de finanțare de peste 13 miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul a explicat că mecanismul de ajustare pe care l-a propus presupune luarea în considerare a 10 prețuri la materiale, manoperă etc., denumite în limbaj de specialitate „elemente de cost semnificative”.
„Institutul Național de Statistică va urmări evoluția acestor prețuri, astfel încât de acum înainte ajustările de preț să urmărească componentele de cost care au loc la proiectele de infrastructură ce se derulează pe șantiere. Din simulările făcute, aceste ajustări de preț vor determina creșteri la situațiile de lucrări depuse spre decontare cuprinse între 40% și 50%. Acestea sunt estimări făcute de noi prin care încercăm să acoperim partea aceasta de creșteri a prețurilor, în condițiile în care inclusiv prețul la materialele de pe șantiere a crescut simțitor”, a precizat Marcel Boloș.
El a mai informat că Guvernul a aprobat pe componenta de infrastructură de apă și apă uzată și cadrul care să permită demararea primelor proiecte din politica de coeziune pentru perioada de programare 2021 - 2027.
„În categoria acestor proiecte în valoare de 2,2 miliarde de euro avem județele Teleorman, Maramureș, Prahova, Harghita, Giurgiu, Hunedoara, Caraș-Severin, Neamț, cu o populație beneficiară de 820.000 de locuitori”, a detaliat Marcel Boloș.
Executivul a decis, totodată, ca proiectele de infrastructură de apă, apă uzată care erau implementate de către operatorii regionali să poată fi derulate și de către primăriile care sunt cuprinse în asociațiile de dezvoltare intercomunitară și fac parte din categoria de beneficiari.
Potrivit ministrului, prin măsurile adoptate se are în vedere ca ritmul de implementare a acestor proiecte de infrastructură să fie unul mai dinamic.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile