Guvernul a prelungit termenul de valabilitate la polițele de garanții ale City Insurance
Telex » Știri 6 mai 2022
Executivul a aprobat astăzi o OUG pentru modificarea art.262 alin.(3 ^2) din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și pentru modificarea OUG nr.19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanțiile de bună execuție constituite în cadrul contractelor de achiziție publică și al contractelor sectoriale. Prin noul act normativ este prelungit termenul de valabilitate a polițelor de asigurare împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment, de la 90 la 150 de zile de la data pronunțării hotărârilor. Este vorba despre contractele de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - garanții, prevăzută în anexa nr. 1, Secțiunea A din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, „acest lucru este necesar având în vedere contextul generat în piața asigurărilor ca urmare a retragerii autorizației de funcționare, urmată de deschiderea procedurii falimentului împotriva unei societăți de profit cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, ce deține în portofoliu polițe de asigurare în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, aferente contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale. Prin această prelungire de termen - de la 90 de zile la 150 de zile de la data pronunțării hotărârilor - antreprenorii vor beneficia de o perioadă de timp suplimentară de 60 de zile pentru identificarea și constituirea unor noi garanții”. Acest fapt va contribui și la reducerea riscului blocării unor proiecte majore de investiții finanțate din fonduri europene.
Reamintim că polițele de asigurare ale companiei falimentare City Insurance, atât RCA, cât și garanții, ar fi urmat să înceteze automat, indiferent de valabilitatea menționată în contractele de asigurare, pe data de 11 mai 2022, aceasta fiind finalul perioadei de 90 de zile de la intrarea companiei în faliment.
„Decizia adoptată astăzi reprezintă o soluție la problemele legate de constituirea unor noi garanții de bună execuție în cadrul contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale aflate în derulare, în contextul în care doar în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 contractele care ar fi putut fi afectate de această situație totalizează sume de peste 2,9 miliarde de euro”, precizează Executivul, în comunicat.
UPDATE: OUG nr. 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (3^2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanțiile de bună execuție constituite în cadrul contractelor de achiziție publică și al contractelor sectoriale a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 464 din 9 mai 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial