Guvernul acordă finanțare pentru pentru închiderea și ecologizarea iazurilor de decantare
Telex » Știri 2 iunie 2022
Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea pentru aprobarea continuării finanțării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier, a anunțat Ministerul Economiei, citat de Mediafax. „Era nevoie să aprobăm un act normativ care să ne permită continuarea proiectelor deja începute de închidere și ecologizare. Este vorba în principal de obiectivul minier de la Baia Sprie - Iaz Tăuții de Sus, județul Maramures, dar și alte iazuri de decantare, unde, odată cu promovarea acestei hotărâri de guvern și după obținerea actelor de reglementare, lucrările de ecologizare vor putea începe în anul 2023, funcție de finalizarea procedurilor de achiziție”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Obiectivele la care face referire actul normativ sunt Mina Certej - Iaz V. Miresului și V. Mealu, județul Hunedoara; Mina Teliuc - Iazurile nr. 1, 2, 3, județul Hunedoara și iazul Tăușani, județul Caraș Severin. Astfel, la Mina Teliuc - Iazurile nr. 1, 2, 3, jud. Hunedoara, durata totală pentru implementarea proiectelor de ecologizare a fost estimată la 36 de luni, la mina Certej - Iaz V. Miresului si V. Mealu, jud. Hunedoara - 48 luni, la iazul Tăușani, județul Caraș Severin - 30 luni, iar la Mina Baia Sprie - Iaz Tăuții de Sus, județul Maramureș - 24 luni.
La repartizarea sumelor prevăzute pentru derularea programului anual de refacere ecologică a siturilor afectate de industria minieră la obiectivele miniere aprobate la închidere prin Hotărâri de Guvern, pentru anul 2022 s-a ținut seama de asigurarea fondurilor minime necesare demarării procedurilor de achiziție pentru adaptarea proiectelor tehnice de execuție a lucrărilor aferente iazurilor de decantare care fac obiectul prezentului act normativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice