Guvernul elvețian intenționează să includă disponibilitatea numerarului în Constituție
Numărul 20, 24-30 mai 2023 » Roza vânturilor
Guvernul elvețian vrea ca în legea fundamentală a țării să fie inclusă și o prevedere referitoare la disponibilitatea numerarului și îi va lăsa pe cetățeni să se pronunțe asupra acestei propuneri cu prilejul unui referendum, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. După ce o campanie demarată anterior a strâns suficiente semnături pentru a cere organizarea unui referendum care ar contracara, în mod preventiv, răspândirea banilor digitali, Guvernul de la Berna a anunțat, zilele trecute, într-un comunicat de presă, că va veni cu propriul său plan.
"Consiliul Federal recunoaște importanța numerarului pentru economie și societate", se precizează în comunicatul de presă. Chiar dacă furnizarea de bani fizici precum și rolul francului de monedă națională a Elveției sunt deja ancorate în lege, Guvernul de la Berna "este pregătit să ducă aceste îngrijorări de la nivel legal, la nivel constituțional, pentru a le evidenția importanța".
Numerarul este un subiect sensibil în Elveția. Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaționale (BRI), fiecare locuitor al Elveției deține, în medie, sub formă de numerar, echivalentul a 11.824 de dolari, cea mai mare sumă din toate țările de unde BRI colectează date statistice.
Guvernul elvețian a precizat că Ministerele Finanțelor și Justiției vor elabora un proiect de act normativ până la finele lunii august.
Referendumurile sunt o obișnuință în sistemul de democrație directă din Elveția, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o inițiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorității alegătorilor, precum și de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane