Guvernul intenționează să înființeze o direcție de programare economică în cadrul Comisiei Naționale de Prognoză
Numărul 32-33, 22 aug. - 4 sept. 2017 » Direct de la sursă
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea OG nr. 22/2007 privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale de Prognoză. Potrivit Notei de fundamentare, prin acest proiect – publicat pe site-ul ministerului – se propune „înființarea unei direcții de programare economică în cadrul Comisiei Naționale de Prognoză care va fundamenta orientările strategice de dezvoltare a României”.
„Propunerea este în concordanță cu atribuțiile legale ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) și are rolul de valorificare a capacității și experienței de analiză și evaluare a CNP în scopul fundamentării ex-ante și ex-post a politicilor publice și strategiilor sectoriale și globale de dezvoltare. (…) Având în vedere complexitatea fundamentării orientărilor strategice de dezvoltare, în sensul necesității evaluării atât a efectelor economice și sociale, cât și a resurselor umane și financiare, dar și necesitatea unei eventuale prioritizări în implementare în cazul unor resurse limitate, propunerea dezvoltării capacității de programare strategică a Comisiei Naționale de Prognoză va asigura o viziune unitară și corelată asupra perspectivelor de dezvoltare a României și va constitui suportul pentru îmbunătățirea orientărilor strategice”, se precizează în Nota de fundamentare.
Potrivit MFP, viitoarea Direcție generală de programare economică din CNP va avea ca sarcini exclusive realizarea de analize de impact și de fundamentare a orientărilor strategice și politicilor publice. De asemenea, se va crea Consiliul de Programare Economică (CPE), ca un consiliu interministerial, cu reprezentare la nivel de funcționari publici de conducere sau experți cu atribuții în fundamentarea politicilor publice sectoriale de la principalele ministere. Principalele atribuții se vor referi la coordonarea procesului de evaluare a priorităților strategice, la prioritizarea domeniilor pentru care sunt necesare analize de impact, precum și la avizarea rapoartelor și analizelor efectuate de direcțiile de specialitate din CNP în scopul supunerii acestora aprobării Guvernului.
Consiliul de Programare Economică (CPE) va fi inclus în organigrama Comisiei Naționale de Prognoză în locul Consiliului de Coordonare a Activității de Previziune.
O altă noutate pe care o va aduce actul normativ este „modificarea mecanismului de elaborare și aprobare a documentelor strategice și de politici publice, în sensul introducerii obligativității evaluării de impact de către CNP, precum și a obligativității unui aviz consultativ din partea Consiliului de Programare Economică cu privire la încadrarea proiectelor de acte normative în prevederile Programului de Guvernare sau dacă sunt în concordanță cu direcțiile strategice de dezvoltare ale României”.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național