Termenul de depunere a Declarației unice, prelungit până la 31 iulie
Numărul 10, 19-25 martie 2019 » Curier legislativ
Sursa: Ordonanța de urgență nr. 14/2019 a Guvernului României pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, publicată în M. Of. nr. 197 din 12 martie 2019
Conform Ordonanței de urgență nr. 14/2019, termenul de 15 martie 2019 prevăzut pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se prorogă până la data de 31 iulie 2019, inclusiv. Totodată, termenul de plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii pentru anul 2018 se prorogă până la data de 31 iulie 2019.
Termenul de 15 martie 2019, inclusiv, prevăzut pentru depunerea Formularului 230 Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii se prorogă, de asemenea, până la data de 31 iulie 2019, inclusiv.
Amintim că Declaraţia unică se depune anual, până la data de 15 martie, conform reglementărilor Codului fiscal. Declaraţia unică va cuprinde, în linii mari, două capitole: capitolul aferent veniturilor certe realizate în anul anterior şi capitolul dedicat veniturilor care se estimează că vor fi realizate în anul curent al depunerii declaraţiei. Începând de anul acesta, Declaraţia unică se va depune numai prin sisteme electronice de transmitere la distanţă. Unitățile ANAF și unităţile administrativ-teritoriale (primăriile), în special din localităţile unde ANAF nu are sedii, acordă sprijin persoanelor fizice în ceea ce priveşte înrolarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV), în completarea Declaraţiei unice, precum şi pentru transmiterea efectivă a acesteia către ANAF.
Prin Declarația unică, contribuabilii persoane fizice vor declara impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii de plată. Începând cu anul 2018 s-a trecut de la sistemul de plăți anticipate la sistemul de autoimpunere, prin urmare contribuabilul va realiza plata obligațiilor fiscale din declarația unică fără a mai primi o decizie de impunere. Conform OUG nr. 14/2019, termenul este 31 iulie 2019 pentru obligațiile fiscale ale anului 2018.
Pentru a declara corect la data de 31 iulie 2019, contribuabilii vor realiza o analiză a veniturilor realizate în 2018. În ceea ce privește impozitul pe venit, contribuabilii au avut posibilitatea depunerii Declarației unice anul trecut cu sumele estimate pentru anul 2018. În cazul în care există diferențe între sumele estimate și cele efectiv realizate în 2018, se va proceda astfel:
- Diferențe în plus (de plată) – plată diferență până la 15 iulie 2019;
- Diferențe în minus (de restituit) - restituire/compensare plăți în plus conform Codului de procedură fiscală.
Contribuția de asigurări sociale (CAS) se declară prin Declarația unică și se datorează de persoanele fizice care au obţinut venituri din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală (în anumite situații), iar suma veniturilor nete, determinate confom Codului fiscal, a depășit nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul 2018). Pentru veniturile realizate în 2018, contribuabilii au obligația plății CAS până la data 31 iulie 2019, conform OUG nr. 14/2019.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se declară prin Declarația unică și se datorează de persoanele fizice care au obținut în 2018 venituri ce au depășit nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul 2018), venituri cumulate din următoarele surse:
- venitul net/brut sau norma de venit din activități independente;
- venitul net din drepturi de proprietate intelectuală;
- venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
- venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor;
- venitul și/sau câștigul din investiții. În cazul veniturilor din dividende se iau în calcul sumele încasate în 2018 aferente dividendelor distribuite începând cu 2018;
- venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- venitul brut și/sau venitul impozabil din alte surse.
Pentru veniturile realizate în 2018, contribuabilii au obligația plății CASS până la data 31 iulie 2019, conform OUG nr. 14/2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice