A fost aprobat noul Nomenclator al domeniilor și programelor de studii universitare
Numărul 12-13, 3-16 aprilie 2018 » Direct de la sursă
Guvernul a adoptat, prin hotărâre, Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și al structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2018-2019. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației Naționale (MEN), aprobarea acestui act normativ implică modificarea unor specializări, conform rapoartelor Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), introducerea de noi specializări evaluate de ARACIS și actualizarea unor structuri ale instituțiilor de învățământ superior, la cererile acestora, depuse în perioada 28 iulie 2017-28 ianuarie 2018.
De asemenea, în urma adoptării acestei hotărâri este introdusă o nouă specializare/un nou program de studii universitare de licență în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare, respectiv Management și audit de mediu în domeniul de licență Știința mediului.
Documentul certifică și înființarea a încă opt programe pentru studii de licență, iar pentru 105 specializări/programe de studii universitare de licență din 40 de instituții de învățământ superior au fost operate modificări ale capacității de școlarizare, conform rapoartelor ARACIS. Tot pe baza rapoartelor ARACIS, 36 de specializări/programe de studii universitare de licență din 18 instituții de învățământ superior (16 de stat și două particulare) sunt acreditate. În plus, la solicitarea acestora și în baza hotărârilor senatelor universitare, opt facultăți își modifică denumirea, iar Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu își schimbă structura.
Nomenclatorul include domeniile și programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu, localitățile de desfășurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program, forma de învățământ sau limba de predare, precum și numărul maxim de studenți care pot fi cuprinși. Acestea sunt propuse de agențiile de evaluare a calității care au certificat fiecare program.
Evaluarea externă a calității este realizată de ARACIS sau de o altă agenție de asigurare a calității din țară sau din străinătate, inclusă în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).
Structurile și specializările/programele de studii cuprinse în hotărârea adoptată de Executiv au fost fundamentate în funcție de următorii indicatori: prospectarea cererilor economice și sociale de calificări universitare, asigurarea echilibrului corespunzător între studiile de licență și studiile de masterat, tendințele demografice, autonomia universitară și răspunderea publică, respectiv organizarea fluxurilor studențești și a programelor de studii.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane