Harta Reciclării s-a mărit cu peste 5.400 de puncte de colectare separată a deșeurilor, în 2020
Telex » Știri 18 decembrie 2020
Harta Reciclării, platforma naţională interactivă care permite identificarea şi localizarea punctelor de colectare separată a deşeurilor reciclabile din România, a crescut cu 70% în acest an şi a depăşit 12.100 de puncte, informează iniţiatorii proiectului, într-un comunicat citat de Agerpres. Doar la nivelul acestui an, în platforma dedicată au fost adăugate peste 5.400 de puncte faţă de cele existente deja în 2019.
Potrivit asociaţiei pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus, platforma are două componente, respectiv harta cu punctele de colectare la nivel naţional şi cea cu resurse educative.
În prezent, numărul total de puncte de colectare marcate pe www.hartareciclarii.ro a depăşit 12.100, dintre care cele mai multe (1.770) sunt în Bucureşti. Capitala este urmată de judeţele Bistriţa-Năsăud - cu peste 872 de puncte, şi Braşov - cu 648, apoi de Hunedoara, Cluj, Sibiu, Timiş şi Mureş, fiecare cu peste 500 de punte de colectare separată marcate pe hartă.
În ceea ce priveşte tipologia acestor puncte de colectare, cele mai multe sunt situate în incinta unor magazine comerciale, urmate de punctele de colectare stradală şi cele din benzinării. Cele mai multe recipiente de colectare marcate pe hartă sunt pentru baterii, PET şi ambalaje de plastic, dar nu lipsesc nici cele pentru hârtie, deşeuri electrice şi electronice şi doze de aluminiu.
În total, pe Harta Reciclării se găsesc puncte de colectare pentru un număr de 65 de materiale, dintre cele mai diverse: de la hârtie, doze de aluminiu, DEEE şi textile, până la medicamente, anvelope, ulei uzat, piese de mobilier sau piese de motor.
Platforma a fost lansată în luna mai a anului 2019 de Asociaţia ViitorPlus, în parteneriat cu o companie de băuturi răciritoare şi cu susţinerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor ca parte din proiectul „După noi, strângem tot noi”.
Harta Reciclării poate fi accesată atât de pe dispozitive mobile (smartphone-uri şi tablete), cât şi pe laptopuri şi desktop-uri. Utilizatorul are la îndemână o hartă online, pe care poate localiza puncte de colectare separată, sortându-le fie după proximitate, fie în funcţie de tipul de material reciclabil.
Site-ul www.HartaReciclarii.ro are peste 400 de utilizatori activi, iar în 2020 a fost accesată de peste 132.000 de vizitatori unici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național