Hărți cu parfum de legendă, expuse la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Numărul 13-14, 11-24 aprilie 2017 » Roza vânturilor
O serie de hărți pictate pe piele preparată după o rețetă a lui Leonardo da Vinci vor putea fi admirate în cadrul expoziției Istorii vizuale în jurul lumii – de la hartă la artă, deschisă publicului începând de joi, 13 aprilie a.c., la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Lucrările expuse sunt semnate de artista Vali Irina Ciobanu și redau parfumul și misterul unor legende din timpuri îndepărtate.
Prin tehnica renascentistă a picturii pe piele, artista aduce la viață povești țesute în jurul unor hărți din vremea descoperirilor geografice, hărți pe care le reinventează, inspirându-se din istorii și legende precum cea a descoperirii cafelei sau din credințe vechi, precum aceea că automobilul ar putea funcționa cu un simplu mecanism orologic. Harta vinului românesc, Delta Dunării, Istoria automobilului, Cai din întreaga lume sunt câteva dintre lucrările care compun această expoziție. Vor fi expuse, de asemenea, și o serie de schițe pregătitoare și hărți din patrimoniul muzeului, în dorința de a exemplifica drumul parcurs de artist de la sursa de inspirație la lucrarea finală.
Totodată, potrivit organizatorilor, cu prilejul expoziției vor avea loc atât activități pentru copii, cât și întâlniri și ateliere demonstrative realizate de artista Vali Irina Ciobanu.
Expoziția Istorii vizuale în jurul lumii – de la hartă la artă poate fi vizitată până la 12 mai a.c., de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00. Mai multe informații sunt disponibile la www.muzeulhartilor.ro și pe pagina de Facebook a muzeului.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc