Horia Constantinescu (ANPC): Entitățile care vând alimente ar trebui să informeze clienții despre consumul echilibrat
Telex » Știri 10 martie 2022
Fiecare entitate care vinde alimente ar trebui să transmită clienților sfaturi despre consumul echilibrat al acestora, pentru evitarea achiziționării alimentelor în cantități care generează deșeuri alimentare, a declarat, într-o dezbatere despre risipa alimentară, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, citat de Agerpres. „Cred că o informare corespunzătoare la nivelul fiecărei entități ce comercializează alimente ar trebui să fie făcută într-un mod responsabil, transmițând consumatorilor sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor, pentru a evita achiziționarea acestora în cantități ce ulterior generează deșeuri alimentare. Mai mult decât atât, formele de ambalare family pack și pachetele mult mai mari decât ar putea consuma rațional o persoană ar trebui, de asemenea, cred eu, la un moment dat, reevaluate, cu rezerva că autoritatea noastră nu poate interveni decât în ceea ce înseamnă comunicarea și echilibrarea acesteia în raport cu necesitățile consumatorilor, fără a putea interveni cu nimic în ceea ce înseamnă risipa alimentară. Ne-am dori să putem să avem pârghiile necesare elaborării unui regulament de consum, dar acesta ar putea fi interpretat extraordinar de greșit, aducând aminte cumva de raționalizarea de dinainte de 1989”, a afirmat Horia Constantinescu.
Președintele ANPC a apreciat că alimentele neconsumate constituie o mare parte din deșeurile menajere ale populației. „Dacă astăzi ar fi să analizăm deșeurile municipale, menajere ale populației ne vom da seama că, în proporție destul de mare, acestea sunt reprezentate de alimente neconsumate, gătite în exces în locuința fiecăruia dintre cei ce aleg să gătească prea mult, ori acest lucru ar trebui să fie susținut de o campanie de la nivelul fiecăruia dintre segmentele sociale sau economice, fie că vorbim de instituții publice locale, fie că vorbim de mediul de afaceri, fie că vorbim de structurile administrației publice centrale, ar trebui unite eforturile. Și dacă tot vorbim în raporturile cu activitate economică de ghiduri de bune practici, cred că și aici s-ar impune un ghid al consumului rațional, pentru a evita risipa alimentară, plecând și de la faptul că acolo unde unii risipesc, alții s-ar putea să nu aibă nici ce pune pe masă”, a menționat Horia Constantinescu.
Președintele ANPC a subliniat că nici în prezent nu au fost finalizate demersurile necesare pentru ca marii comercianți să poată dona alimente care se apropie de termenul limită de consum. „Discutam undeva la nivelul anului 2019, la momentul la care această idee a fost transpusă în practică, de necesitatea elaborării unei documentații necesare și utile fiecărei entități care și-ar dori să combată sau să comercializeze, să distribuie alimentele ce se apropie de termenul limită de consum sau data unui consum rezonabil. Din păcate, nici astăzi, cu toate că există astfel de ONG-uri sau astfel de posibilități pe lângă Biserică sau în zona de alimentație a rețelelor de asistență socială ale primăriilor, din păcate nu sunt făcute demersuri, cu toate că mulți dintre marii retaileri și-au manifestat de atunci disponibilitatea de a relaționa cu astfel de persoane juridice în vederea evitării risipei alimentare, cunoscut fiind faptul că o dată ce un produs este procesat, chiar în ultima zi în care acesta este recomandat de către producător spre a fi consumat, el mai poate avea, în urma gătirii, procesării, încă un termen de 24 de ore sau 48 de ore, în funcție de buletinele de analiză, și acesta ar fi un pas. Nu există, din câte știu, nimic demarat în acest sens, în sensul centralizării tuturor acestor informații și gestionării acestora într-un mod corespunzător”, a precizat Horia Constantinescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial