Hotărârea nr. 56/2020 a CNSU: Va fi reluată activitatea piețelor agroalimentare organizate în spații închise, începând din acest weekend
Telex » Știri 4 decembrie 2020
A fost actualizează lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinării asupra persoanelor care sosesc în România din acestea
Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) a adoptat astăzi Hotărârea nr. 56/2020, prin care propune relaxarea unor restricţii începând din acest week-end şi actualizează lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, potrivit documentului, se propune reluarea activității piețelor agroalimentare organizate în spații închise. În vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea și desfășurarea activității piețelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, al Ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Totodată, CNSU a inclus, în Hotărârea adoptată astăzi, o serie de propuneri referitoare la desfășurarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Astfel, se propune permiterea circulației membrilor birourilor electorale, a personalului tehnic-auxiliar al acestora, a candidaților, a persoanelor acreditate și a oricăror altor persoane implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care le asigură transportul înspre și dinspre sediile secțiilor de votare, birourile electorale de circumscripție și/sau ale oficiilor electorale, fără restricții, în toate localitățile, în perioada 06.12.2020 ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00. La nivelul național, se propune ca circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.
CNSU a actualizat, totodată, lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinării asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Potrivit documentului, statele din zona galbenă sunt: Georgia, Serbia, Luxemburg, Muntenegru, Croația, Andorra, Lituania, Slovenia, San Marino, Liechtenstein, Austria, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Curasao, Polinezia Franceza, Suedia, Macedonia de Nord, Portugalia, Elveția, Polonia, Iordania, Italia, Bulgaria, Armenia, Cehia, Kosovo, Danemarca. Persoanele care sosesc în România din aceste state trebuie să intre în carantină pentru 14 zile. Aceeaşi Hotărâre prevede că sunt exceptate de la această măsură persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.
Măsurile adoptate prin Hotărârea nr. 56/2020 a CNSU au fost incluse în HG nr. 1038/2020 pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la HG nr. 967/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 1177 din 4 decembrie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național