Iași – opt zile de concerte memorabile
Numărul 4, 5-11 feb. 2025 » Eveniment
Actualitatea cultural-artistică ne oferă permanent prilejul de a releva, într-o multitudine de manifestări, rolul important al municipiilor-capitale ale marilor zone istorice (Muntenia, Transilvania, Moldova, Banat, Oltenia, Dobrogea) în promovarea valorilor naționale și universale în domeniile muzicii, teatrului, cinematografului, artelor vizuale în condițiile diseminării cunoștințelor științifice ca și în alte sfere ale creației clasice și contemporane. Astfel, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Constanța, Timișoara au devenit centre remarcabile ale vieții cotidiene, inclusiv prin intermediul modalităților care oferă publicului larg posibilitatea de a participa la evenimente înscrise în aria de cuprindere a domeniilor menționate.
De data aceasta, ne vom îndrepta atenția spre „Dulcele Târg al Ieșilor”, deoarece aici este programată o manifestare deosebită. Avem în vedere organizarea pentru intervalul 23 februarie – 2 martie a.c. a celei de-a VI-a ediții a „Classix Festival”, respectiv un program concertistic desfășurat în cele mai de seamă edificii ale Capitalei Moldovei, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Catedrala Romano-Catolică.
De-a lungul a opt zile vor avea loc concerte cu opere simfonice dintre cele mai apreciate în interpretarea unor orchestre prestigioase și a unor soliști din țară și de peste hotare, care s-au bucurat de distincții naționale și internaționale de prestigiu. Concertul de deschidere, devenit tradițional, va avea loc la Catedrala Romano-Catolică în ziua de 23 februarie fiind programate lucrări ale lui Beethoven, Schubert și Liszt. Concertul de muzică baroc va aduce pe scenă cel mai important ansamblu polonez remarcat prin interpretări excepționale ale muzicii de profil. Cu acest prilej, va fi inaugurat și sezonul cultural România – Polonia. Sâmbătă, 1 martie, la Cinematograful „Victoria” este programat un concert cu muzica anilor 1600-1700, regăsită în lucrările unor compozitori celebri.
Concertul de gală va avea loc în ziua de 2 martie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Vor fi interpretate compoziții care valorifică tezaurul folcloric național și universal.
Chiar și această sumară prezentare a programului atestă preocuparea deosebită a organizatorilor, respectiv Asociația Industrii Creative, de a oferi publicului larg momente de reală satisfacție estetică, sub semnul virtuților muzicii de cea mai bună calitate, de a uni oamenii sub semnul celor mai de seamă valori ale umanității.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru