IATA: Companiile aeriene se așteaptă la un profit net mai mare și la creșterea numărului de pasageri în 2025
Numărul 50-51, 18 dec. 2024 - 14 ian. 2025 » Lumea în care trăim
Companiile aeriene din întreaga lume se așteaptă ca în 2025 să transporte un număr record de 5,2 miliarde pasageri și, de asemenea, să înregistreze un profit net cumulat de 36,6 miliarde de dolari, în pofida persistenței problemelor pe lanțurile de aprovizionare, a anunțat Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA), informează AFP, preluată de Agerpres. Estimarea de profit pentru 2025 este cu 16,1% peste rezultatul net de 31,5 miliarde de dolari prognozat a fi realizat în 2024. Marja netă de profit pentru întreaga industrie va fi una de 3,6%, mai mare decât cea de 3,3% înregistrată în 2024.
De asemenea, cifra de afaceri cumulată a transportatorilor aerieni din întreaga lume ar urma să crească, în 2025, cu 4,4%, pentru a depăși pentru prima dată pragul de 1.000 de miliarde de dolari, în timp ce costurile nu vor crește decât cu 4%, până la 940 miliarde de dolari.
Companiile aeriene din întreaga lume spun că avansul lor este frânat de problemele apărute la marii constructori de avioane, Airbus și Boeing, care au dus la întârzieri în livrarea avioanelor comandate. În absența unor avioane mai noi și mai eficiente, companiile aeriene spun că nu pot reduce costurile cu carburantul în timp ce transportă mai mulți pasageri.
„Toate aceste eforturi vor ajuta la contracararea mai multor factori care afectează profitabilitatea și care sunt în afara controlului companiilor aeriene, respectiv provocările persistente de aprovizionare și o povară fiscală în creștere”, a declarat directorul general de la IATA, Willie Walsh, într-o conferință de presă organizată la Geneva (Elveția).
Cifrele estimate pentru 2025 sunt o dovadă a unei reveniri spectaculoase a unui sector care a înregistrat pierderi abisale în timpul pandemiei, evaluate de IATA la 183 miliarde de dolari cumulat între 2020 și 2022.
IATA reprezintă aproximativ 340 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 80% din traficul aerian mondial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane