IATA se așteaptă ca operatorii aerieni să raporteze anul acesta pierderi de aproape zece miliarde de dolari
Telex » Știri 21 iunie 2022
O redresare semnificativă a călătoriilor aeriene după pandemie va permite companiilor aeriene globale să-și reducă pierderile anul acesta și posibil să revină pe profit în 2023, se arată într-un raport al Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Operatorii aerieni globali ar urma să înregistreze pierderi de 9,7 miliarde de dolari în 2022, un pas înainte față de pierderile de 42,1 miliarde de dolari din 2021 și față de prognoza anterioară a IATA pentru acest an, ce indica pierderi de 11,6 miliarde de dolari.
Dar oficialii companiilor aeriene globale au avertizat la reuniunea din Qatar că prețul mai ridicat al petrolului și inflația riscă să afecteze redresarea fragilă.
„Industria noastră este acum mai redusă, mai dură și mai dinamică. Profitul ar trebui să apară la orizont în 2023”, a afirmat directorul Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni, Willie Walsh.
Cea mai solidă performanță este așteptată în America de Nord, singura regiune unde ar urma să se înregistreze un profit în 2022, estimat la 8,8 miliarde de dolari. În Asia, unde granițele Chinei rămân închise și piața internă este sub presiune din cauza restricțiilor, companiile aeriene ar urma să raporteze pierderi totale de 8,9 miliarde de dolari.
Îmbunătățirea previziunilor vine pe fondul majorării cererii pentru vacanțe, operatorii aerieni și aeroporturile având nevoie de mii de angajați pentru a face față fluxului de turiști.
Unii analiști au avertizat că majorarea prețului biletelor și presiunile asupra consumatorilor, din cauza inflației ridicate, ar putea reduce semnificativ cererea. Dar Walsh a dezmințit temerile, dând asigurări că va urma o redresare a rezervărilor pentru călătoriile aeriene.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile