IATA: Veniturile companiilor aeriene ar putea scădea anul acesta cu peste 100 miliarde de dolari
Numărul 9, 10-16 martie 2020 » Lumea în care trăim
Veniturile companiilor aeriene ar putea scădea anul acesta cu o sumă cuprinsă între 63 şi 113 miliarde dolari, în funcţie de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters, citată de Agerpres. Anul trecut, veniturile totale ale industriei aeriene s-au situat la 838 miliarde de dolari.
Avertismentul IATA vine după ce operatorul aerian regional Flybe din Marea Britanie a anunţat, la data de 5 martie, că a fost plasat sub administrare specială. Flybe este printre primele companii aeriene care ies din afaceri de la debutul crizei. Şi alţi operatori aerieni importanţi, cum ar fi British Airways, easyJet, Lufthansa şi United Airlines, au anunţat măsuri de reducere a costurilor pentru a face faţă scăderii semnificative a rezervărilor.
Totodată, operatorul aerian norvegian low-cost Norwegian Air şi-a înrăutăţit estimare de profit pentru 2020, din cauza scăderii rezervărilor şi a întreruperilor provocate de epidemie.
Luna trecută, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni previziona că epidemia ar putea şterge anul acesta 29 miliarde dolari din veniturile companiilor aeriene globale, în special la operatorii chinezi, în urma scăderii numărului de călătorii pe plan mondial.
Există potenţial ca epidemia de Covid-19 să provoace anul acesta un declin de 13% al cererii pentru serviciile companiilor aeriene din Asia, a avertizat IATA. „Traficul aerian global va fi redus anul acesta cu 4,7%, fiind primul declin de la criza financiară din 2008, dar încă nu se ştie cum vor fi afectate profiturile”, a apreciat IATA. Instituţia estimează un scenariu în care impactul va fi unul de forma unei curbe în V, similar cu epidemia SARS din 2003, cu un declin semnificativ urmat de o relansare rapidă.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial