Numărul de construcții realizate în România în 2022 a sporit cu 20%
Numărul 6, 15-21 feb. 2023 » Analize și sinteze
Numărul proiectelor de construcții derulate în România a crescut cu 20%, în 2022 față de anul precedent, și a ajuns la 29.719, arată o analiză de specialitate, citată de Agerpres. Astfel, conform IBC Focus, cu un total de 5.117 de șantiere monitorizate, în luna noiembrie a anului trecut, a fost înregistrată o creștere de 45,2% față de aceeași lună din 2021, când s-au consemnat 3.253 astfel de puncte. Pe locul doi în clasamentul celor mai productive luni se află octombrie (4.806 investiții identificate și monitorizate de către echipa IBC Focus, față de 3.051, în 2021). Tot în topul creșterilor procentuale se află și luna decembrie, cu un plus de 55,4%, de la an la an.
Potrivit sursei citate, anul 2022 a continuat trendul de creștere a numărului proiectelor de construcții, cu evoluții pozitive în toate cele nouă domenii analizate: Birouri/Comercial, Clădiri rezidențiale private, Construcții sociale, Hotel & relaxare, Industrial, Infrastructură, Medical & Științific, Retail și Utilități. Cea mai semnificativă creștere este în domeniul infrastructurii.
Pe segmentul clădirilor rezidențiale private s-a consemnat, în 2022, un total de 12.149 de investiții, în creștere cu 17% față de anul precedent. Pe poziția următoare în preferințele investitorilor s-a plasat sectorul Industrial - cu 5.960 de proiecte (+11,5%).
În ceea ce privește regiunile atractive pentru investitori, anul trecut Cluj, Timiș și București-Ilfov s-au aflat în top. În județul Cluj s-au înregistrat 2.315 proiecte de construcții (+15,2% față de 2021), iar în județul Timiș 2.110 proiecte de construcții (+17,2%). În cazul București-Ilfov s-au înregistrat 1.799 de proiecte de construcții (+4%, de la un an la altul).
Analiza de piață relevă faptul că județul Botoșani a raportat cea mai mare creștere procentuală, cu un plus de 51,3%, de la 275 de investiții monitorizate în 2021 la 416 în anul 2022. Județul Suceava se află la mică distanță, cu un salt de 41,3% a numărului de proiecte.
La polul opus, județele Alba, Covasna și Vâlcea au consemnat scăderi ale proiectelor de construcții aflate în derulare.
"În 2022 se păstrează trendul din anii trecuți, astfel că sectorul de construcții rezidențiale private preia conducerea detașat, fiind, de altfel, și singurul sector care a reușit să depășească pragul de două mii de proiecte într-o singură zonă. Vorbim mai exact de un total de 2.707 investiții situate în Nord-Vest. Tot această zonă este lider și în cazul sectoarelor de Birouri & Comercial, Hotel & Relaxare sau Industrial. Revenind la maximele atinse în 2022, trebuie să menționăm că în sectorul rezidențial privat s-a depășit pragul de 1.000 de șantiere și în zonele București - Ilfov, Centru, Nord- Est, Sud-Est și Vest. De asemenea, sectorul Industrial atinge în zona de Nord-Vest un total de 1.016 proiecte de construcții", arată datele monitorizate de Victa.ro, asistentul virtual de vânzare pentru șantiere.
Un interes mai redus din partea investitorilor pentru proiectele de construcții s-a observat în zonele de Vest și București - Ilfov în cazul proiectelor de Retail.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial