Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » Eveniment
În pofida caniculei, zeci de mii de spectatori din Capitală și din numeroase orașe ale țării au urmărit – pe Aeroportul Internațional Băneasa „Aurel Vlaicu” și la ROMAERO –, în zilele de 25 și 26 august a.c., o impresionată desfășurare de demonstrații aviatice. A fost a XIII-a ediție a Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition, definită unanim drept un spațiu al performanței la scară europeană și mondială.
Starea vremii, evaluată prin prisma securității zborurilor și gradului de dificultate a acestora, a permis respectarea tuturor punctelor din program și, în unele cazuri, prezentarea unor momente suplimentare.
Formațiunile de parapante au deschis primul „episod” al acestui autentic festival al curajului și măiestriei. Au urmat demonstrațiile „în forță” ale piloților din Aeroclubul României, cu o mare varietate de aparate ușoare și ultraușoare. Tot Aeroclubul României a ridicat în văzduh formațiunile de planoare înscrise pe traiectorii spectaculoase, de un cert profesionalism. Momente cu totul deosebite au oferit piloții Școlii Superioare de Aviație Civilă.
Cel de-al doilea „episod” a fost marcat, la început, de „ploaia parașutiștilor”, care aparțin tot de Aeroclubul României. Lansările s-au efectuat cu avioane diverse de transport, participante – cu bune rezultate – la numeroase concursuri naționale. Elicopterele IAR – PUMA ale Forțelor Aeriene Române au prefațat demonstrațiile piloților militari, remarcându-se – și cu acest prilej – escadrilele formate din aparatele F-16 Falcon. N-au lipsit, desigur, nici aeronavele Spartan și IAR-316.
O prezență străină reprezentativă atât prin numărul de aeronave, dar mai ales prin calitatea piloților aflați la manșa unor aparate din ultimele generații a completat bogatul program al show-ului. Ca și în anii precedenți, celebrul pilot de acrobații din Lituania, Jurgis Kairys, a dovedit, din nou, la vârsta de 71 de ani, că este în continuare în mare formă, imaginativ și nonconformist.
Tot la Aeroportul Internațional Băneasa și la ROMAERO a fost amenajată o amplă expoziție cu aparate de zbor din cele mai diverse tipuri, precum și echipamente specifice, în cea mai mare parte militare, care a constituit un alt punct de atracție pentru numeroși spectatori, în rândurile cărora s-au aflat mulți copii.
Întreaga manifestare s-a desfășurat sub semnul împlinirii a 100 de ani de când Aeroclubul Regal Român a devenit membru al Federației Aeronautice Internaționale (FAI), moment de consacrare pe plan mondial a locului de cinste câștigat de aviația țării noastre, în special de cea sportivă, în lumea celor care au avut și au ca deviză: „Mai repede, mai sus, mai departe!”.
Sunt pagini ale unei istorii fascinante la care ne-am referit de mai multe ori în „CECCAR Business Magazin”, deoarece avem de-a face cu o componentă a realităților noastre cu care – pe bună dreptate – ne mândrim. Este suficient să reamintim că nu numai în București, ci și în Ploiești, Pitești, Brașov, Iași, Suceava, Deva, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Arad și Craiova funcționează cu bune rezultate aerocluburi. Pentru a releva amploarea acestei activități, pretutindeni se practică zborul cu motor, planorismul, parașutismul, zboruri cu aeronave ultraușoare, zboruri cu balonul, aeromodelismul.
Succesul BIAS 2023 s-a integrat organic în ansamblul de mărturii despre „Aripile Românești”, așa cum s-au afirmat de peste un secol, succesele din prezent fiind, deopotrivă, un omagiu adus înaintașilor și certitudinea că drumul spre performanța aviatică națională este larg deschis, potrivit devizei menționate: „Mai repede, mai sus, mai departe!”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice