iCEE.fest – o nouă deschidere spre lumea tehnologiei „umanizate”
Numărul 23, 19-25 iunie 2018 » Eveniment
Bucureștiul a fost, săptămâna trecută, gazda ediției 2018 a manifestării științifice intitulate iCEE.fest. A fost o ediție specială, prilejuită de împlinirea a 10 ani de la „debutul” acesteia, sub semnul promovării tehnologiilor erei digitale. Au participat peste 4.000 de specialiști din 20 de țări, în principal din Europa de Est, zonă în care se înregistrează unul dintre cele mai înalte ritmuri de creștere a celor mai numeroase domenii ale sectorului IT&C. În România, de exemplu, s-a ajuns, în 2017 la o piață a publicității online de 62 milioane euro, ceea ce marchează o creștere de 16 procente față de anul 2016.
Temele dezbătute au avut, cum este normal, un foarte pronunțat caracter tehnic, au abundat noțiunile noi, în special cele din limba engleză, iar unele aspecte au fost centrate pe ramuri și subramuri, cum ar fi industria (cu numeroasele ei ramificații), comerțul, sănătatea, educația, iar alte aspecte au vizat diverse specializări, de tipul marketing inovațional sau management de rețea. În pofida acestei diversități remarcabile, n-a fost dificil de găsit elemente comune în majoritatea abordărilor, și tocmai asupra acestora merită să ne îndreptăm, cu precădere, atenția.
Nu numai în titlurile expunerilor, ci și în dezbateri a revenit, ca un laitmotiv, raportul dintre om și noile tehnologii. Chiar s-a vorbit despre umanizarea… tehnologiilor erei digitale. Punctul de pornire, în cele mai multe cazuri, l-a constituit temerea că preluarea unui număr tot mai mare de îndeletniciri umane, în special profesionale, de către tehnologiile digitale, mai ales de inteligența artificială, vor duce la un proces accelerat de… diminuare a unor deprinderi, a unor preocupări care privesc dezvoltarea personalității umane. Fără să negăm un astfel de pericol, cei mai mulți participanți care și-au expus punctele de vedere au considerat că există limite peste care tehnica și tehnologiile nu pot să sară, iar acestea vizează caracteristicile unice în univers ale speciei umane. Astfel, niciodată și niciunde nu vor exista „înlocuitori” ai unei gândiri superioare, creative la cel mai înalt nivel, dar și în sfera afectivă, în cea a sentimentelor pur omenești.
O a doua temă care a întrunit un veritabil consens a fost cea a interesului obiectiv al lumii afacerilor de a recurge la tehnologiile erei digitale. Accentul a fost pus, deopotrivă, pe avantajele economico-financiare și pe calitatea rezultatelor oferite de operațiunile efectuate cu mijloace digitale. A fost vorba despre economia de timp, despre resurse umane și materiale. În ceea ce privește companiile specializate, furnizoare de servicii digitale, există o tendință tot mai largă de focusare pe lumea afacerilor, considerându-se că, în acest fel, se asigură premisele reale pentru obținerea de avantaje reciproce în timp relativ scurt și cu implicații strategice. În condițiile evoluției unei piețe concurențiale tot mai dure, noile tehnologii oferă un avantaj competitiv remarcabil.
A existat și o zonă de convergență a celor două mari teme, și anume accentul pus, și prin instrumentele online, pe destindere, pe relaxare, pe divertisment, astfel încât conținutul publicității, al mesajelor transmise pe cele mai diverse subiecte să fie, la rândul lui, umanizat. Prin urmare, ceea ce poate contribui la cultivarea a ceea ce numim uman nu trebuie să lipsească din tot ceea ce reprezintă generic rețea online de socializare.
Sunt abordări care interesează și profesioniștii contabili, iar ideile de la iCEE.fest puse în valoare reprezintă o sursă de inspirație de foarte bună calitate, inclusiv în fructificarea oportunităților oferite de noile tehnologii.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial