IEA: 840 milioane persoane nu aveau acces la electricitate, în 2017, la nivel global
Numărul 19, 28 mai - 2 iunie 2019 » Lumea în care trăim
Numărul persoanelor care trăiesc fără electricitate la nivel global a scăzut până la aproximativ 840 milioane în 2017 de la un miliard în 2016, însă perspectivele pentru multe ţări africane rămân sumbre, au anunţat mai multe agenţii internaţionale, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. În 2015 a fost fixat ca obiectiv global accesul fiecăreo persoane de pe planetă la energie verde accesibilă în 2030. Cu toate acestea, fără un angajament politic puternic, aproximativ 650 milioane de persoane nu vor avea acces la electricitate nici în anul 2030, majoritatea în Africa sub-sahariană, se arată într-un raport elaborat de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Divizia de statistică a ONU, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Dacă la nivel mondial rata de electrificare a atins 89%, şi un număr suplimentar de 153 de milioane de persoane au acces la electricitate în fiecare an, în Africa sub-sahariană rata de electrificare era de 44% în 2017. La nivel global, zonele urbane sunt mult mai conectate la reţeaua energetică, 97% din rezidenţi având acces la energie electrică, faţă de comunităţile rurale, unde doar 79% din rezidenţi au acces la energia electrică, chiar dacă decalajul se reduce. Pentru a conecta gospodăriile cele mai sărace şi mai izolate, instalaţiile fotovoltaice şi minireţelele energetice vor fi cruciale, susţin autorii raportului.
În plus, raportul analizează şi progresele în domeniul bucătăriilor curate, o componentă importantă pentru sănătatea femeilor şi copiilor. Ponderea populaţiei globale care utilizează combustibili şi tehnologii curate pentru gătit, precum GPL sau sobe care utilizează mai puţin lemn sau cărbune, a crescut la 61% în 2017 de la 57% în 2010. Cu toate acestea, aproape trei miliarde de persoane nu aveau în 2017 acces la o bucătărie curată, în principal în Asia şi Africa sub-sahariană, iar în anul 2030 acest număr ar urma să se reducă până la 2,2 miliarde persoane, ceea ce înseamnă că obiectivul fixat pentru acel an va fi de asemenea ratat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial