IEA a revizuit în creștere estimările privind cererea de petrol
Numărul 3, 23-30 ian. 2024 » Lumea în care trăim
Agenția Internațională a Energiei (IEA) și-a îmbunătățit din nou estimările privind creșterea cererii de petrol în 2024, deși proiecțiile sale rămân mai scăzute decât așteptările OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), și a apreciat că piața este bine aprovizionată în urma creșterii producției țărilor din afara OPEC, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Organizația cu sediul la Paris se așteaptă ca în 2024 consumul mondial de petrol să urce cu 1,24 milioane de barili pe zi (bpd), în timp ce OPEC se așteaptă la un avans cu 2,25 milioane de barili pe zi. Este a treia revizuire în creștere a IEA din tot atâtea luni și vine pe fondul îmbunătățirii perspectivelor economice, al reducerii prețului țițeiului în trimestrul patru și al extinderii sectorului petrochimiei în China.
De asemenea, Agenția Internațională a Energiei previzionează că cererea de petrol va atinge nivelul de vârf până în 2030, lumea trecând la combustibili ecologici, o opinie care nu este împărtășită de OPEC.
Deși conflictul din Orientul Mijlociu provoacă temeri privind aprovizionarea, IEA estimează că - excluzând perturbări semnificative ale livrărilor - piața va fi bine aprovizionată în 2024, putând exista chiar un surplus dacă grupul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) nu respectă planul de reducere a producției stabilit în trimestrul doi.
De asemenea, IEA se așteaptă ca aprovizionarea cu petrol pe plan global să urce cu 1,5 milioane de barili pe zi, la nivelul ridicat de 103,5 milioane bpd în 2024, în urma majorării producției în Statele Unite, Brazilia, Guyana și Canada.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial