IEA: Capacitățile globale de energie regenerabilă se vor dubla în următorii cinci ani
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Lumea în care trăim
Capacitățile globale pentru producția de electricitate din surse regenerabile ar urma să se dubleze în următorii cinci ani, stimulate de îngrijorările cu privire la securitatea energetică apărute în urma invaziei rusești din Ucraina, a anunțat Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În raportul său anual cu privire la perspectivele pentru energiile regenerabile, IEA a estimat că la nivel global capacitățile ar urma să urce cu 2.400 de Gigawați (GW), adică echivalentul întregii capacități actuale de producție de electricitate a Chinei, pentru a ajunge la 5.640 de GW în 2027.
Este vorba despre o majorare cu 30% peste cea prognozată de IEA în urmă cu un an. Prețurile mari la gaze și electricitate apărute în urma crizei energetice globale din acest an au făcut mai atractive tehnologiile pentru producția de energie din surse regenerabile. În plus, IEA subliniază faptul că extinderea regenerabilelor este impulsionată și de faptul că SUA, China și India implementează politici și reforme care sprijină introducerea capacităților regenerabile mai rapid decât se preconiza anterior.
"Regenerabilele se extindeau deja într-un ritm rapid, însă criza energetică globală le-a aruncat într-o fază extraordinară de creștere și mai rapidă, în condițiile în care țările vor să profite de beneficiile lor pentru securitatea energetică", a declarat directorul IEA, Fatih Birol. "Lumea urmează să adauge în următorii cinci ani la fel de multe capacități de producție de energie din surse regenerabile cum a adăugat în precedenții 20 de ani", a adăugat Fatih Birol.
Raportul IEA susține că regenerabilele ar urma să fie responsabile pentru mai mult de 90% din expansiunea capacităților globale de producție de electricitate în următorii cinci ani, devansând cărbunele, pentru a deveni cea mai importantă sursă de electricitate la nivel global în 2025.
Capacitățile instalate la nivel global pentru producția de energie fotovoltaică ar urma să se tripleze până în 2027, când vor deveni cele mai importante capacități de producție de electricitate la nivel mondial, în timp ce capacitățile eoliene ar urma să se dubleze.
În paralel, cererea de biocombustibili ar urma să înregistreze un salt de 22% până în 2027, se mai arată în raportul IEA.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane