IEA: Cererea de gaze naturale pe plan mondial va înregistra o creștere mai lentă până în 2026
Numărul 41, 18-24 oct. 2023 » Lumea în care trăim
Cererea de gaze naturale pe plan mondial ar urma să înregistreze o creștere mai lentă până în 2026, după ce în 2021 a atins nivelul de vârf pe piețele mature din Europa și America de Nord, se arată într-un raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Perspectivele IEA pe termen mediu privind piața gazelor arată că cererea de gaze naturale pe plan mondial ar urma să urce în medie cu 1,6% pe an în perioada 2022 - 2026, mult mai lent decât creșterea anuală medie de 2,5% în perioada 2017 - 2021.
Războiul din Ucraina a avut ca rezultat livrări mai scăzute prin gazoductele rusești în Europa, ducând la o cursă către livrări alternative de energie.
Per ansamblu, cererea de gaze naturale pe piețele mature din regiunea Asia Pacific, Europa și America de Nord a atins nivelul de vârf în 2021 și ar urma să scadă în ritm anual cu 1% până în 2026, estimează IEA
Accelerarea trecerii la surse de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice sunt motoarele-cheie ale reducerii cererii de gaze în aceste piețe. În cazul Europei, livrările mai scăzute prin gazoductele rusești au forțat guvernele să caute soluții alternative pentru menținerea securității energetice, precizează IEA.
"După perioada de glorie dintre 2011 și 2021, piața globală a gazelor a intrat într-o nouă perioadă, mult mai nesigură, caracterizată printr-o creștere mai lentă și o volatilitate mai ridicată. Deși consumul ar urma să scadă pe piețele mature, orice creștere se va concentra în principal în țările care reprezintă aproape jumătate din consumul de gaze naturale pe plan mondial - piețele emergente din Asia, și economiile bogate în gaze din Orientul Mijlociu și Africa", se arată în raport.
China va fi responsabilă pentru aproape jumătate din creșterea totală a cererii de gaze naturale pe plan mondial în perioada 2022 - 2026, susține IEA.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial