IEA: Cererea globală de electricitate ar urma să crească cu 4% până în 2027
Numărul 6, 19-25 feb. 2025 » Lumea în care trăim
Cererea de electricitate pe plan mondial este așteptată să crească cu 4% până în 2027, pe fondul extinderii surselor de energie cu emisii scăzute, potrivit unui raport publicat de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Statele emergente și în curs de dezvoltare vor fi responsabile pentru 85% din creșterea cererii globale, China reprezentând mai mult de jumătate din acest avans, cu o rată anuală de creștere de 6% până în 2027, a apreciat organizația cu sediul la Paris.
Din 2020, cererea de energie a statului asiatic a crescut mai rapid decât economia lui, pe fondul extinderii sectorului industrial și a producției de panouri solare, vehicule electrice și materiale asociate. În plus, centrele de date, rețelele 5G și aparatele de aer condiționat contribuie la majorarea cererii, susține Agenția Internațională a Energiei.
De asemenea, India ar urma să fie un contributor major, fiind responsabilă pentru 10% din creșterea cererii pe plan global, pe fondul activității economice robuste și a extinderii rapide a aparatelor de aer condiționat.
Unele economii avansate, cum ar fi SUA, vor înregistra o sporire a electrificării în sectoare ca transporturile, încălzirea și centrele de date.
Așteptările pentru UE au fost înrăutățite de IEA, din cauza perspectivelor economice mai slabe, în 2025 fiind așteptată o creștere a cererii de 1,6%. Redresarea blocului comunitar va dura până în 2027, în pofida creșterii din 2024.
Sursele de energie cu emisii scăzute, cum ar fi regenerabilele și cea nucleară, vor face față creșterii cererii de electricitate pe plan mondial, deoarece ele continuă să depășească ponderea cărbunelui în mixul de energie. Panourile solare ar urma să fie a doua mare sursă de energie cu emisii scăzute în 2027, depășind energia hidro, iar regenerabilele ca întreg ar urma să depășească generarea de electricitate din cărbune în 2025, ponderea cărbunelui urmând să scadă sub 33%, pentru prima dată în ultimi 100 de ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc