IEA: Consumul mondial de cărbune a atins un maxim istoric în 2022
Numărul 31-32, 9-22 aug. 2023 » Lumea în care trăim
Consumul mondial de cărbune a atins un nou record în 2022 și va rămâne în apropierea acestui nivel și în 2023, pe măsură ce creșterea puternică din Asia compensează scăderile din SUA și Europa, a anunțat Agenția Internațională a Energiei (IEA), informează Reuters, preluată de Agerpres. Astfel, potrivit celui mai recent raport anual al IEA, consumul mondial de cărbune a crescut cu 3,3% până la 8,3 miliarde de tone. Această creștere a fost stimulată în primul rând de utilizarea cărbunelui în industria grea din China, India și Asia de Sud-Est.
Atât anul acesta, cât și anul viitor, declinul ușor al consumului de cărbune pentru producția de electricitate ar urma să fie compensat de creșterea consumului de cărbune în scop industrial, se mai arată în raportul IEA.
În prima jumătate a acestui an, IEA estimează că cererea globală de cărbune s-a majorat cu 1,5%, până la 4,7 miliarde de tone, grație unei creșteri de 1% a consumului de cărbune pentru producția de electricitate și unui avans de 2% pentru utilizarea cărbunelui în scopuri industriale.
În primele șase luni ale acestui an, cererea de cărbune a înregistrat o scădere peste așteptări în SUA și Uniunea Europeană, cu un declin de 24%, respectiv 16%. În schimb, cererea de cărbune din partea primilor doi mari utilizatori, China și India, a crescut cu peste 5%, ceea ce a contracarat scăderile înregistrate în alte părți.
În 2023, China și India ar putea să fie responsabile pentru aproape 70% din consumul mondial de cărbune, în timp ce SUA și Uniunea Europeană ar putea fi responsabile pentru 10%. Comparativ, în urmă cu trei decenii, SUA și Europa erau responsabile pentru 40% din consumul mondial de cărbune.
"Cărbunele este cea mai importantă sursă de emisii de carbon din sectorul energetic, însă în Europa și în SUA, creșterea energiei curate a pus utilizarea de cărbune într-un declin structural. Însă cererea rămâne una mare în Asia, chiar dacă multe dintre economiile din acea regiune și-au majorat semnificativ capacitățile regenerabile", a declarat directorul IEA pentru piețe energetice, Keisuke Sadamori.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane