IEA: Energia nucleară va reveni în forță pe plan mondial
Numărul 2, 22-28 ian. 2025 » Lumea în care trăim
Energia nucleară ar urma să revină în forță pe plan global, pe fondul majorării cererii de electricitate, se arată într-un raport publicat de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite DPA, preluată de Agerpres. Interesul în domeniul nuclear este mai ridicat decât era în timpul crizei petrolului din anii '70, peste 40 de țări căutând să-și extindă capacitățile de energia nucleară, a apreciat organizația cu sediul la Paris.
Majorarea cererii de electricitate nu vine doar de la sectoarele tradiționale, cum ar fi industria, ci și din noi domenii, cum ar fi mașinile electrice, centrele de date și alimentarea inteligenței artificiale.
Conform IEA, generarea de electricitate din flota globală de aproape 420 de reactoare va atinge anul acesta un nou nivel de vârf.
„Este clar astăzi că o revenire în forță a energiei nucleare, previzionată de IEA în urmă cu câțiva ani, este în desfășurare, capacitățile de energia nucleară urmând să genereze anul acesta un nivel record de electricitate”, a afirmat directorul general al IEA, Fatih Birol.
„În plus, pe plan mondial sunt în construcție noi capacități de energia nucleară de peste 70 gigawați (GW), unul din cele mai ridicate niveluri din ultimii 30 de ani, și peste 40 intenționează să extindă rolul energiei nucleare în sistemele lor energetice”, a adăugat șeful IEA.
Birol a atras în mod special atenția asupra reactoarelor modulare mici (SMR), care oferă „un potențial de creștere incitant”.
Energia nucleară este responsabilă pentru aproape 10% din generarea globală de electricitate și este a doua mare sursă de electricitate cu emisii scăzute după energie hidroelectrică. Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile