IEA estimează că oferta de minerale rare ar putea să se apropie de cerere în 2030
Numărul 27-28, 12-25 iul. 2023 » Roza vânturilor
Aprovizionarea cu metale și minerale necesare pentru tranziția energetică ar putea să se apropie de nivelul de care este nevoie pentru a susține promisiunile climatice în 2030, grație avansului investițiilor, a estimat marți Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Mai mulți consultanți și analiști au tras un semnal de alarmă cu privire la posibilele deficiențe în aprovizionarea cu minerale rare, precum litiu și cobalt, utilizate în producția de vehicule electrice, turbine eoliene și alte tehnologii care au legătură cu energiile verzi.
Potrivit IEA, piața globală a acestor minerale a ajuns la 320 de miliarde de dolari în 2022, în condițiile în care, începând din 2017 și până în 2022, s-a dublat ca volum. Cu toate acestea, IEA susține că situația pe partea ofertei începe să se îmbunătățească după ce investițiile în producția de minerale rare au crescut cu 30% anul trecut, până la 41 de miliarde de dolari, după un salt de 20% în 2021.
De exemplu, în cazul litiului, IEA prognozează că în 2030 oferta va ajunge la 420.000 de tone, foarte aproape de cererea estimată la 443.000 de tone necesară pentru acoperirea angajamentelor asumate de guverne, dar în continuare sub nivelul de 702.000 de tone necesar pentru neutralitate climatică.
"Suntem fericiți că putem să venim cu vești bune. Aceasta este o dovadă că piețele au încredere că tranziția la energia curată are loc foarte rapid", a spus directorul IEA, Fatih Birol.
Chiar dacă imaginea de ansamblu începe să se îmbunătățească, IEA avertizează că întârzierile și depășirile de costuri pentru proiectele din domeniul mineralelor rare reprezintă un risc la adresa scenariului său optimist. Este nevoie de mai multe eforturi pentru diversificarea furnizorilor și depășirea situației actuale în care câteva țări au un control ferm asupra producției de numeroase minerale rare, precum China, Indonezia și Congo, subliniază IEA. De asemenea, companiile miniere trebuie să facă mai multe progrese în reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de seră precum și pentru reducerea cantităților de apă utilizate.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice