IEA estimează o scădere-record de 20% a investițiilor în energie, în 2020
Numărul 21-22, 2-15 iunie 2020 » Lumea în care trăim
Investițiile în energie erau bine creionate la începutul anului, cu o creștere globală estimată la 2%, dar criza provocată de coronavirus a trimis totul la pământ și acum se așteaptă o scădere-record de 20%, potrivit Agenției Internaționale a Energiei, citată de EFE, informează Agerpres. În raportul său anual privind investițiile, IEA semnalează că se va înregistra o pierdere de circa 400 de miliarde de dolari, ceea ce, potrivit directorului executiv, Fatih Birol, este „foarte îngrijorător”.
Birol avertizează că aprovizionarea corectă a pieței în momentul în care economia își va reveni poate fi amenințată de posibile tensiuni, în special în sectorul petrolului. El avertizează și în legătură cu pierderea locurilor de muncă și cu faptul că este pusă în pericol tranziția spre un sistem energetic mai sustenabil.
Efectul combinat al diminuării consumului, prăbușirii prețurilor și neplății facturilor se va traduce anul acesta printr-o pierdere de 1.000 de miliarde de dolari în veniturile companiilor din sectorul energetic și ale statelor.
Pe sectoare, cel al petrolului și gazelor va avea cel mai mult de suferit, cu o scădere de 32% a investițiilor, ceea ce înseamnă circa 250 de miliarde de dolari mai puțin. În cazul zăcămintelor de șist, care au costuri de operare mai ridicate și, ca atare, o mai mică rentabilitate față de puțurile convenționale, declinul va fi de 50%.
Agenția avertizează că, în cazul în care investițiile în sectorul petrolier se vor menține la nivelul la care vor cădea în 2020, capacitățile de furnizare a petrolului în 2025 vor fi cu circa nouă milioane de barili pe zi mai mici față de cât se estimase înainte de criza provocată de pandemie. Pentru a ilustra efectul pandemiei, IEA a explicat că în aprilie, când peste patru miliarde de persoane se aflau într-o anumită formă de izolare, consumul a scăzut cu 25 de milioane de barili pe zi față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv un sfert din total.
La nivelul anului 2020, cererea de petrol se va reduce cu 9 milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă că se va reveni la nivelul din 2012.
În cazul gazelor naturale, reculul a fost mult mai moderat, de 2% în primul trimestru, deși autorii raportului avertizează că la nivelul întregului an scăderea poate fi mult mai mare.
Reducerea investițiilor în cărbune va fi în 2020 de 15% și de 10% la electricitate, o contracție ce va afecta și energia regenerabilă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane