IEA: Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor în iarna 2023-2024
Telex » Știri 4 noiembrie 2022
Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale în iarna 2023-2024, a avertizat Agenția Internațională a Energiei (IEA), care a îndemnat guvernele să ''acționeze imediat'', în special prin diminuarea cererii de gaz, relatează AFP, preluată de Agerpres. Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar și ca urmare a creșterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din gazul natural lichefiat (GNL), potrivit estimărilor IEA. Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, față de 95% în prezent.
„«Perna» oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum și scăderea recentă a prețului gazului și temperaturile neobișnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”', avertizează IEA, care subliniază că în vara anului 2023 condițiile geopolitice și economice mondiale pentru aprovizionarea și completarea rezervelor ar putea fi diferite de cele de anul acesta, în sens negativ.
Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de ''factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023'', a atras atenția, la o conferință de presă online, directorul AIE, Fatih Birol. El a menționat astfel poziția Rusiei, țară care, în pofida sancțiunilor ce i-au fost impuse pentru agresiunea contra Ucrainei, a livrat totuși în volume aproape normale gaz Europei în primul semestru al anului, abia apoi aceste livrări fiind diminuate, iar prin gazoductul Nord Stream 1 sistate complet, mai întâi prin decizia Rusiei și în final în urma exploziilor care au avariat acest gazoduct și Nord Stream 2.
Volumul de gaz livrat Europei de Rusia în 2022 ar putea fi de circa 60 de miliarde de metri cubi, nivel ''foarte improbabil'' să mai poată fi atins anul viitor, când livrările de gaz rusesc către UE ar putea chiar să înceteze complet, mai notează IEA.
Producția mondială de GNL ar putea să crească, dar cu numai aproximativ 20 de miliarde de metri cubi, iar dacă importurile chineze vor reveni în 2023 la nivelul din anul 2021 vor absorbi cea mai mare parte din această creștere, mai estimează analiza IEA.
Odată cu relaxarea prețurilor gazului toamna aceasta și cererea limitată de vremea blândă, ''există riscul unui exces de încredere care se insinuează pe tema aprovizionării cu gaz a Europei. Or, nu am ajuns încă la capătul durerilor'', a mai avertizat Fatih Birol.
Guvernele trebuie așadar ''să ia măsuri urgente imediat pentru accelerarea eficienței energetice, pentru desfășurarea energiilor regenerabile, a pompelor de căldură și a oricărui alt mijloc de reducere structurală a cererii de gaz'', subliniază directorul IEA, care săptămâna viitoare se va întâlni cu mai mulți reprezentanți ai guvernelor europene pentru a trage ''semnalul de alarmă pentru iarna viitoare''.
Agenția Internațională a Energiei urmează să publice în curând și o ''foaie de parcurs'' cu propuneri de soluții concrete care „ar permite să avem rezervele pline la 95% la începutul sezonului rece 2023-2024 și reducerea structurală a consumului de gaz în timpul iernii”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice