IEA: Investițiile în energia fotovoltaică le vor depăși în acest an, pentru prima dată, pe cele în producția de petrol
Numărul 21-22, 31 mai - 13 iun. 2023 » Lumea în care trăim
Investițiile în energiile regenerabile cresc în ritm accelerat, astfel că în 2023 investițiile în energia fotovoltaică le vor depăși, pentru prima dată, pe cele în extracția de petrol, a anunțat Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite AFP, preluată de Agerpres. Potrivit unui raport anual al IEA, aproximativ 2.800 de miliarde de dolari ar urma să fie investite în energie în acest an, dintre care peste 1.700 de miliarde de dolari sunt așteptate să fie investite în regenerabile, energie nucleară, vehicule electrice și îmbunătățirea eficienței energetice. Restul de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari vor merge spre petrol, gaze naturale și cărbune.
Investițiile anuale în energiile regenerabile au crescut cu aproape un sfert după 2021, comparativ cu o creștere de 15% în cazul combustibililor fosili, a adăugat IEA în raportul World Energy Investment.
"Energia curată progresează rapid, mai rapid decât își imaginează mulți oameni. Pentru fiecare dolar investit în combustibili fosili, aproximativ 1,7 dolari merg acum spre energia curată. În urmă cu cinci ani raportul era de unu la unu", a declarat directorul IEA, Fatih Birol.
În 2023, investițiile pentru producția de energia fotovoltaică urmează să treacă de un miliard de dolari pe zi, sau aproximativ 380 de miliarde de dolari pe întregul an, ceea ce înseamnă că pentru prima dată vor depăși sumele investite în producția de petrol (explorare și extracție), care se vor ridica la 370 de miliarde de dolari.
"Energia fotovoltaică este încoronată ca o adevărată superputere energetică. Ea devine cel mai important instrument pe care îl avem pentru decarbonizarea rapidă a întregii economii", a declarat directorul de analiză de la centrul de reflexie Ember, Dave Jones. "Este ironic totuși că unele dintre locurile cele mai însorite din lume au cele mai mici niveluri de investiții în energia fotovoltaică", a adăugat Dave Jones.
Cu toate acestea, raportul IEA subliniază că investițiile în explorarea și exploatarea de petrol și gaze ar urma să crească cu 75 în 2023, revenind la nivelul din 2019, ceea ce îndepărtează lumea de traiectoria spre neutralitatea emisiilor de carbon în 2050. Mai mult, investițiile în cărbune vor ajunge în 2023 la un nivel de șase ori peste cel preconizat că ar fi necesar de IEA în anul 2030 dacă vrem să ajungem la neutralitate climatică în 2050.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane