IEA: Investițiile în energii curate trebuie să se tripleze până în 2030, în economiile emergente
Numărul 25-26, 28 iun. - 11 iul. 2023 » Lumea în care trăim
Investițiile în energii curate în țările în curs de dezvoltare și în economiile emergente ar trebui să se tripleze până în 2030 pentru a fi în linie cu obiectivele internaționale de limitare a schimbărilor climatice, relatează agenția EFFE, preluată de Agerpres. Astfel, într-un raport publicat zilele trecute, Agenția Internațională a Energiei (IEA) și Corporația Financiară Internațională (IFC, entitate a Băncii Mondiale) estimează că ar trebui să se treacă de la investiții de 770 miliarde milioane dolari în 2022 la cel puțin 2.800 miliarde anual la începutul deceniului 2030.
În plus, IEA și IFC subliniază că doar fondurile publice nu vor fi suficiente pentru a oferi un acces universal la energie în aceste țări și pentru a face față schimbărilor climatice.
În realitate, finanțarea privată va trebui să se multiplice cu un factor net superior și să depășească cele 135 miliarde de dolari din prezent pentru a ajunge la cel puțin 1.100 miliarde dolari anual la începutul următorului deceniu.
Autorii studiului cred că forma de mobilizare a banilor privați este împreună cu o asociație de finanțare publică ce trebuie să ajute la reducerea riscului proiectelor.
În total, două treimi din banii pentru energiile curate ar trebui să vină din surse private.
Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, subliniază că domeniul energiei în prezent "se mișcă rapid, dar există un mare risc ca multe țări să rămână în urmă". "Investiția necesară este mult peste capacitatea de finanțare publică, singură, ceea ce face să fie urgentă o creștere rapidă a unei mai mari finanțări private pentru proiecte de energie curată în economiile emergente și în curs de dezvoltare", a spus Birol.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc