IEA: Planurile țărilor încă nu sunt aliniate cu obiectivul de triplare a capacității de energie regenerabilă
Telex » Știri 5 iunie 2024
Planurile climatice ale statelor încă nu sunt în linie cu obiectivul de a tripla capacitatea de energie regenerabilă pe plan global până în 2030, stabilit la summit-ul COP28 al Națiunilor Unite de la Dubai, se arată într-un raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Obiectivul implică o creștere a capacității instalate de energie regenerabilă la cel puțin 11.000 gigawați (GW) până la finalul deceniului, comparativ cu 4.209 GW în 2023. Foarte puține țări - doar 14 din totalul de 194 - au inclus obiective specifice pentru capacitatea de energie regenerabilă totală din 2030 în angajamentele lor conform Acordului de la Paris privind schimbările climatice, numite contribuții determinate la nivel național (NDCs).
Angajamentele oficiale din actualele NDCs se ridică la 1.300 GW - doar 12% din ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivului de a tripla capacitatea de energie regenerabilă, stabilit în Dubai, a precizat IEA.
Obiectivele interne ale guvernelor din aproape 150 de state merg dincolo de angajamentele NDCs, corespunzând unei capacității instalate de energie regenerabilă de aproape 8.000 GW până în 2030.
Aceasta înseamnă că, dacă țările vor include toate politicile lor existente, planurile și estimările în angajamentele NDCs care vor fi prezentate anul viitor, aceste date vor reflecta 70% din ceea ce este necesar până în 2030 pentru a se ajunge la ținta de triplare, dar omenirea încă va fi cu 30% departe de obiectiv.
O reuniune ONU privind clima are loc în perioada 3-13 iunie la Bonn, Germania, pentru a discuta noi planuri, inclusiv finanțarea proiectelor de climă.
"Acest raport demonstrează că ținta de triplare este ambițioasă, dar poate fi realizată doar dacă Guvernele transformă rapid promisiunile în planuri de acțiune", a afirmat directorul Agenției Internaționale a Energiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile