IEA propune reducerea vitezei de circulație pe autostrăzi și telemunca, pentru scăderea consumului de petrol
Numărul 11, 23-29 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Agenția Internațională a Energiei (IEA) propune reducerea limitei de viteză pe autostrăzi cu cel puțin 10 km/oră și promovarea telemuncii trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil, pentru a economisi petrolul și a evita problemele de aprovizionare, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Într-un decalog de măsuri pentru diminuarea consumului de petrol în contextul crizei generate de invazia rusă în Ucraina, IEA calculează că, dacă aceste măsuri se vor aplica în țările dezvoltate timp de patru luni, vor permite să se economisească aproximativ 2,7 milioane de barili pe zi.
Printre sfaturile lansate de agenție se mai numără: declararea zilelor de duminică drept „zile fără mașini” în orașe, ieftinirea transportului public, stimularea populației să se deplaseze mai mult pe jos sau cu bicicleta sau stabilirea unui trafic alternativ al mașinilor pe drumurile din zonele urbane.
De asemenea, alte propuneri vizează creșterea practicii de car sharing, promovarea unui mod de condus mai eficient pentru șoferii de camioane sau cei care livrează produse, optarea pentru călătoriile cu trenuri de mare viteză sau cu trenurile de noapte, în loc de utilizarea autovehiculelor, evitarea călătoriilor de afaceri atunci când există alternative sau accelerarea înlocuirii parcului auto cu autovehicule electrice sau mai eficiente.
Directorul general executiv al agenției, Fatih Birol, a avertizat într-un comunicat că, în contextul atacului Rusiei împotriva Ucrainei, „lumea s-ar putea confrunta cu cel mai mare șoc în privința ofertei de petrol din ultimele decenii, cu enorme implicații pentru economiile și societățile noastre”. De aici și motivul apariției acestui plan de șoc, care se adaugă deciziei luate de statele membre la începutul lunii martie de a scoate pe piață 62,7 milioane de barili din rezervele strategice pentru a reduce tensiunile de pe piață, mai scrie EFE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane