IFAC: Profesioniștii contabili – preluarea inițiativei în raport cu etica și încrederea în sistemele fiscale
Numărul 6, 18-24 feb. 2020 » Direct de la sursă
Acest articol a apărut inițial în Rețeaua globală de informații a IFAC: ifac.org/Gateway. Vizitați Rețeaua pentru a găsi conținut adițional pe o varietate de teme legate de profesia contabilă.
Contribuabilii din întreaga lume se așteaptă să fie impozitați corect și eficient. Pentru mulți nu se întâmplă, însă, acest lucru.
Încrederea în sistemele fiscale este în scădere la nivel global. Populația mondială în creștere și adâncirea crizei climatice vor pune o presiune suplimentară pe infrastructura și serviciile publice din întreaga lume – și, prin urmare, pe veniturile din taxe și impozite. În același timp, digitalizarea impune abordarea unor noi politici fiscale care să trateze realitățile economiei digitale pe o bază coordonată. Totuși, în ciuda necesității unui consens la nivel global, jurisdicțiile continuă să ia măsuri unilaterale.
Oamenii, piețele și economiile în sine au nevoie de sisteme fiscale eficiente, transparente și aliniate nevoilor secolului XXI. Acest obiectiv trebuie să fie o prioritate pentru G20 și profesia contabilă globală.
Contabilii au un avantaj unic în aceste eforturi: studiul Încrederea publică în sistemele fiscale al G20, realizat de ACCA, CA ANZ și IFAC, a relevat că, la nivel mondial, cetățenii continuă să aibă încredere cel mai mult în profesioniștii contabili specializați în fiscalitate, dintre toți actorii din sistemele fiscale. Și deși nu suntem singurii care influențează percepțiile asociate încrederii, avem o oportunitate considerabilă de a întări încrederea în sistemele fiscale din întreaga lume.
Cum putem face asta? O măsură bună sunt consolidarea și clarificarea rolului eticii pentru profesioniștii contabili care furnizează servicii fiscale.
Profesioniștii contabili trebuie să întruchipeze standarde etice ridicate, astfel încât guvernele și publicul să aibă încredere că vor acționa în interesul public. Conduita etică a contabililor afectează atât credibilitatea individuală a acestora, cât și credibilitatea întregii profesii.
La nivel național, organizațiile profesionale contabile (PAO) au responsabilitatea de a se asigura că membrii lor oferă consiliere fiscală în interesul public și mențin reputația profesiei.
Pentru a susține PAO-urile membre, IFAC a elaborat un Ghid de bune practici destinat acestora. Bazat pe cele cinci principii fundamentale din Codul etic pentru profesioniștii contabili elaborat de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA), Ghidul de bune practici prezintă modul în care contabilii pot aplica prevederile Codului etic în lucrările lor fiscale.
Știm că sistemele fiscale pot să fie extrem de complexe și că incertitudinea este ceva obișnuit în practica fiscală. Poate exista o zonă gri de dimensiuni enorme.
IESBA – în conformitate cu Strategia și planul său de activitate pentru 2019-2023 – a început să studieze evitarea agresivă a obligațiilor fiscale pentru a vedea dacă sunt necesare standarde sau alte măsuri în acest sens.
În ceea ce privește politica la nivel global, recomandarea OECD este de „a impune contribuabililor să prezinte informații despre aranjamentele de planificare fiscală agresivă”. IFAC sprijină această recomandare de creștere a transparenței, atât pentru contribuabili, cât și pentru autoritățile fiscale. Aceasta ar impulsiona o schimbare fundamentală orientată spre îmbunătățirea cooperării și respect între aceste părți.
Datele arată că pentru cetățenii G20 rezultatele bune și transparența sistemelor fiscale sunt deosebit de importante. Iar dezbaterea trebuie să treacă dincolo de etică și transparență, la consensul pe marginea unor politici fiscale inteligente, pe măsură ce economiile devin din ce în ce mai interconectate într-o lume digitală. Caracterul urgent al acestei probleme este semnalat și de OECD, printre alții.
Deși nu ne putem aștepta să rezolvăm toate aceste probleme imediat, profesioniștii contabili trebuie să se implice în dezbatere. Trebuie să adoptăm o atitudine etică și transparentă în raport cu sistemele fiscale și să acționăm cu fermitate, concentrându-ne, în mod colectiv, pe obiectivele pe termen lung. Trebuie să promovăm soluții pentru politica globală care să fie potrivite pentru viitor. De asemenea, pe măsură ce înaintăm în următoarea decadă, trebuie să acționăm în mod concertat.
Kevin Dancey
Kevin Dancey, CM, FCPA, FCA, a devenit directorul executiv al IFAC în ianuarie 2019. Kevin Dancey are o experiență îndelungată ca lider în profesia contabilă și în serviciul publicului. În calitate de președinte al Institutului Canadian al Contabililor Certificați, a condus unificarea profesiei contabile din Canada, devenind primul președinte și CEO al CPA Canada după fuziunea organismelor. Experiența sa include, de asemenea, pozițiile de Subsecretar de stat, Politică Fiscală, Departamentul de Finanțe din Canada (1993-1995), membru în Panelul de consilieri superiori ai Auditorului general din Canada (2006-2015), membru al Comitetului de Supraveghere a Standardelor de Audit și Asigurare (2017-2018) și membru în consiliul de administrație al CCAF-FCVI Inc. (2008-2013). Experiența internațională a lui Kevin Dancey include Consiliul de Supraveghere în Interesul Public (2017-2018), boardul IFAC (2006-2012) și Alianța Globală de Contabilitate (2006-2016), în care a deținut și poziția de președinte în perioada 2008-2012. Înainte de a se alătura Institutului Canadian al Contabililor Certificați, Kevin Dancey a ocupat poziția de Senior Partner la PwC Canada și a făcut parte din echipa de conducere la nivel global a PwC în perioada 2001-2005. Înainte de fuziunea cu Pricewaterhouse a ocupat poziția de lider pe practici fiscale naționale la Coopers & Lybrand. Kevin Dancey este în prezent președintele Comitetului de Audit Departamental al Departamentului de Finanțe din Canada și face parte din Consiliul Consultativ al programului de mentorat înființat de CPA Canada și Inițiativa Familiei Martin, care are scopul de a pregăti tinerii indigeni din Canada, ocupând anterior poziția de coordonator național al programului. De asemenea, este Senior Fellow la Institutul CD Howe, un institut de cercetare canadian dedicat creșterii nivelului de trai prin intermediul unor politici publice sănătoase din punct de vedere economic. De asemenea, Kevin Dancey deține titlul de Fellow la CPA Ontario, unde a obținut inițial calificarea și de membru CPA Canada. Deține o licență cu onoruri în matematică și economie de la Universitatea McMaster (Canada). Mai multe articole de Kevin Dancey.
Drepturi de autor © februarie 2020 ale International Federation of Accountants (IFAC). Toate drepturile rezervate. Utilizat cu permisiunea IFAC. Contactați permissions@ifac.org pentru permisiunea de a reproduce, stoca sau transmite acest document.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile