Ifo: Deficitul de mână de lucru calificată a atins un nivel-record în Germania
Numărul 31-32, 10-23 aug. 2022 » Lumea în care trăim
Deficitul de mână de lucru calificată a atins un nou nivel maxim în Germania și afectează aproape jumătate dintre companii, conform unui sondaj al Institutului german de Investigații Economice (Ifo), relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Circa 49,7% dintre companiile chestionate au spus că simt impactul lipsei de personal, față de 43,6% în aprilie, conform sondajelor trimestriale pe care Ifo le realizează începând din 2009.
„Tot mai multe companii se văd obligate să își limiteze activitățile deoarece pur și simplu nu găsesc personal suficient”, a explicat expertul Ifo pentru piața muncii, Stefan Sauer, într-un comunicat, adăugând că pe termen mediu și lung este de așteptat ca situația să se înrăutățească.
Sectorul cel mai afectat este cel al serviciilor (54,2%), în frunte cu sectorul hotelurilor și organizării de evenimente (64%).
În industrie, 44,5% dintre companiile participante la sondaj au dificultăți în găsirea de personal, în special cele din sectorul producției de alimente (58,1%) și în cel al derivatelor din metal (57%).
Circa 41,9% dintre companiile din comerțul cu amănuntul sunt afectate de această problemă, precum și 39,3% dintre cele din construcții și 36% dintre firmele din comerțul cu ridicata.
În schimb, doar 17,2% dintre companiile din industria farmaceutică și chimică se confruntă cu lipsa de personal și, de asemenea, producătorii de autovehicule se află sub medie, cu 30,5%.
Conform datelor din sector, în acest moment lipsesc în Germania în jur de un sfert de milion de lucrători calificați și anual rămân neocupate între 15.000 și 20.00 de locuri de formare profesională în companii.
Guvernul din această țară intenționează să întreprindă în curând reforme legale pentru a facilita imigrarea de forță de muncă calificată și a o face mai atractivă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile