IIF: Datoria globală va atinge un nou record istoric în 2019 – 255.000 miliarde dolari
Numărul 44, 19-25 nov. 2019 » Lumea în care trăim
Datoria globală se află pe traiectorie pentru atingerea unui nivel record de peste 255.000 miliarde dolari la sfârșitul anului, a estimat Institute of International Finance (IIF), echivalentul a circa 32.500 de dolari pentru fiecare din cei 7,7 miliarde de locuitori ai planetei, informează Mediafax. Suma exorbitantă este de peste 3 ori mai mare decât producția anuală de bunuri și servicii a planetei și a fost impulsionată de o creștere de 7.500 miliarde dolari a datoriei globale la soldul total în prima jumătate a anului, ritm de creștere care nu dă, de altfel, semne de oboseală.
Circa 60% din creșterea menționată a datoriei globale reprezintă datorie nouă emisă de Statele Unite și China. Datoria guvernamentală este așteptată să depășească pragul de 70.000 miliarde dolari la finalul anului. Același nivel va fi depășit și de datoria totală (guvernamentală, a corporațiilor și a sectorului financiar) din economiile emergente.
„Cu puține semne de încetinire a ritmului acumulării datoriilor, estimăm că datoria globală va depăși 255.000 de miliarde de dolari în acest an”, scrie IIF în cel mai recent raport.
Pe categorii, datoria guvernamentală este cea care a consemnat cea mai însemnată creștere în prima jumătate a anului, în urcare cu 1,5%, urmată de datoria companiilor ne-financiare, cu un avans de 1%.
Analiza arată că societățile de stat (SME – state managed enterprises) cumulează în prezent peste jumătate din datoria companiilor ne-financiare din economiile emergente și că datoria guvernamentală a devenit cel mai important factor de creștere a datoriei globale în ultimul deceniu.
De altfel, o analiză separată de la Bank of America Merrill Lynch publicată zilele trecute a calculat că de la colapsul băncii de investiții americane Lehman Brothers în septembrie 2008, care a dus la declanșarea crizei financiare globale, guvernele din lume au emis 30.000 de miliarde de dolari datorie nouă. Totodată, în același interval, companiile au împrumutat 25.000 de miliarde, gospodăriile 9.000 de miliarde, iar băncile „doar” 2.000 de miliarde de dolari.
Datele IIF au mai arătat că datoria globală, excluzând sectorul financiar, a depășit în prezent 240% din produsul intern brut (PIB) mondial, situându-se la 190.000 miliarde dolari.
Valoarea obligațiunilor și implicit a datoriei din piețele globale secundare de astfel de active a urcat de la 87.000 miliarde dolari în 2009 la peste 115.0000 miliarde dolari. Din acestea, titlurile suverane reprezintă 47% din piața globală, în comparație cu 40% în 2009. Obligațiunile emise de bănci au scăzut sub 40% de la 50% în 2009.
Evoluția vine după ce tendința de scădere a datoriei globale apărută în 2018 a fost întreruptă în mod special în primul trimestru al anului de avansul accelerat al datoriilor de la nivelul economiilor emergente.
Datoria globală cumulată a atins un nivel record în trimestrul întâi din 2018, la 248.500 de miliarde de dolari. Suma reprezintă mai mult de 320% din PIB-ul global.
Conform raportului din vară al IIF, creşterea mai rapidă a datoriilor în comparaţie cu PIB-ul global a fost stimulată de scăderea dobânzilor, dar această tendinţă de relaxare a condiţiilor financiare amplifică îngrijorarea cu privire la sustenabilitatea datoriilor, în special a celor guvernamentale.
„Este aproape pavlovian”, a declarat atunci Sonja Gibbs, director executiv în cadrul IIF, pentru Financial Times, în condiţiile în care „împrumuturile cresc odată cu scăderea dobânzilor”. Gibbs a mai subliniat că „odată acumulate, datoriile sunt greu de plătit fără deturnarea resurselor de la alte obiective, cum ar fi investiţiile productive ale companiilor sau cheltuielile guvernamentale”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice