IIF: Datoria mondială a trecut de 320.000 de miliarde de dolari pe fondul revenirii apetitului pentru risc
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Analize și sinteze
Datoria mondială a crescut cu mai mult de 12.000 de miliarde de dolari în primele trei trimestre ale acestui an, atingând un nou nivel record de aproape 323.000 de miliarde de dolari, grație diminuării costurilor cu împrumuturile și revenirii apetitului pentru risc, susține Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Deficitele guvernamentale mari sugerează că datoria suverană mondială ar putea crește cu o treime până în 2028, apropiindu-se de 130.000 de miliarde de dolari, susține cel mai recent raport publicat de IIF.
„Intensificarea tensiunilor comerciale și a perturbărilor de pe lanțurile de aprovizionare amenință creșterea economică globală, majorând probabilitatea unui mini ciclu de tip boom-bust pe piața obligațiunilor suverane, pe măsură ce reapar presiunile inflaționiste și finanțele publice sunt consolidate”, se arată în raportul IIF, care adaugă că majorarea costurilor cu dobânzile, care ar putea rezulta, ar putea „agrava tensiunile fiscale” și ar face administrarea datoriei și mai dificilă.
Creșterea datoriei mondiale pe parcursul trimestrului iulie-septembrie 2024, care a avut loc înainte de alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a fost a treia mare creștere trimestrială înregistrată vreodată, fiind depășită doar de creșterile explozive din cel de-al doilea, respectiv al patrulea trimestru din 2020, când țările și companiile s-au grăbit să se împrumute în timpul pandemiei de COVID-19.
Totuși, creșterea economică, în special cea din SUA, a permis ca raportul datorie/PIB (un indicator cheie al sustenabilității datoriei) să continue să scadă, ajungând la aproape 326%, cu 30 de puncte procentuale sub maximul istoric atins după campania de împrumuturi de după pandemie.
Potrivit IIF, datoria piețelor emergente se apropie de un nivel record de 105.000 miliarde de dolari, echivalentul a 245% din PIB.
Deja, costurile cu serviciul datoriei au crescut peste tot, cel mai rapid ritm de creștere fiind înregistrat în lumea dezvoltată.
Îndeplinirea completă a țintelor referitoare la reducerea emisiilor globale ar putea adăuga un plus de 38.000 de miliarde de dolari la datoria mondială până în 2028, a calculat IIF.
„Cu amortizări semnificative așteptate în 2025 și 2026, în special pe piețele emergente, creșterea volatilității ar putea face unele state vulnerabile la o modificare bruscă a sentimentului investitorilor, ceea ce scoate la lumină riscul unor crize de lichiditate”, avertizează IIF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane