Ilan Laufer: 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-up Nation
Telex » Știri 17 iulie 2017
19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-up Nation, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (aproape 3.000 de proiecte) şi Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani şi jumătate, a anunţat astăzi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer. „În acest moment, am convigerea că vom reuşi o absorbţie de 100% a fondurilor europene care sunt alocate pentru programul Start-up Nation, ceea ce este o veste foarte importantă pentru noi, dar şi a fondurilor care trebuie alocate de la bugetul de stat. Este un program fără precedent în istoria României”, a subliniat ministrul, într-o conferinţă de presă.
Din total, 70% din planuri (13.477) au fost transmise în ultimele cinci zile, iar 34% (6.539 planuri) în ultima zi. Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural. De asemenea, 3.983 de planuri au obţinut 100 de puncte, alte 4.566 de proiecte au primit 95 de puncte, iar 104 planuri de afaceri, cu 90 de puncte.
Ministrul a afirmat că nu toate planurile de afaceri se vor dovedi eligibile, iar unele se pot retrage, astfel există o marjă de 5%-10%.
Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanţi este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681. „Avem un potenţial maxim de 45.000 de locuri de muncă nou create, în cazul în care am fi finanţat toate planurile de afaceri, şi o cerinţă de finanţare care se ridică la aproape 1 miliard de dolari”, menţionează ministrul.
Însă 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar crea 20.956 de noi locuri de muncă. Alte 10.373 de proiecte de afaceri în valoare de 2,03 miliarde lei sunt în aşteptare, prin care s-ar crea 23.725 locuri de muncă.
În ceea ce priveşte proiectele rămase pe dinafară, Ilan Laufer afirmă că încearcă să găsească soluţii de finanţare şi pentru acestea. „Avem o masă mare de antreprenori care ne-au cerut să-i finanţăm. Pe cei pe care putem să-i finanţăm, în limitele bugetului pe care îl avem, o vom face, iar în calitate de ministru pentru Mediul de Afaceri vă garantez că încerc să găsesc şi soluţii alternative pentru cei care totuşi doresc să meargă mai departe, să implementeze planul de afaceri pe care l-au depus şi voi reveni – sper până la sfârşitul săptămânii – să vedem ce alte pârghii mai sunt şi să le oferim o mână de ajutor”, a menţionat Ilan Laufer.
Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din Bucureşti, Cluj (2.289), Timiş (885), Ilfov (781) şi Iaşi (770).
Perioada de evaluare a tuturor dosarelor durează aproape 45 de zile.
Ministrul de resort estimează că primele acorduri se vor semna în aproximativ două săptămâni. În prezent, sunt analizate ofertele depuse de cele trei bănci, CEC Bank, Banca Transilvania şi BCR, şi se negociază condiţiile finale.
În ceea ce priveşte etapele care urmează acestea sunt: generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, verificarea veridicităţii şi eligibilităţii planurilor de afaceri şi semnarea acordurilor de finanţare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program.
O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018.
Programul Start-up Nation are, în acest an, o finanţare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activităţii a 10.000 de noi firme înfiinţate după 31 ianuarie 2017.
(Sursa: News.ro)
(Copyright foto: rawpixel / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial