Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) derulează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor în tehnologii avansate pentru angajații IMM-urilor. Până pe 30 noiembrie 2024, IMM-urile interesate pot înscrie angajații în programe de formare gratuite în nouă domenii tehnice esențiale, inclusiv Inteligența Artificială și Blockchain. Sprijinul este oferit pe principiul „primul venit, primul servit”, iar valoarea maximă a ajutorului este de 17.000 euro per întreprindere, acoperind costurile instruirii.
Potrivit unui comunicat al ADR, prin proiectul „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”, angajații IMM-urilor cu contract individual de muncă (normă întreagă sau parțială) pot beneficia de cursuri prin intermediul cărora vor dobândi competențe relevante în nouă domenii tehnice esențiale. IMM-urile au flexibilitatea de a selecta, atât numărul de angajați, cât și domeniul de specializare din cele nouă disponibile: Internet of things, Cloud technologies, Big data, Învățarea automata, Inteligența artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems, Additive manufacturing.
Primul pas pe care IMM-urile interesate de program trebuie să îl facă este înscrierea și transmiterea solicitărilor de sprijin. Termenul-limită este 30 noiembrie 2024, ora 17:00.
După încărcarea acestora în platforma PNRR, solicitările de sprijin vor fi evaluate și selectate în baza principiului „primul venit, primul servit”.
Potrivit comunicatului, ADR va solicita transmiterea/actualizarea unor documente, precum:
- Declarație privind încadrarea în categoria întreprinderilor mici și mijlocii;
- Declarație cu privire la evitarea dublei finanțări;
- Declarație privind eligibilitatea societății în vederea acordării ajutorului de minimis;
- Declarație privind absența conflictului de interese;
- Declarație privind ajutoarele de minimis primite de întreprinderea unică în decursul ultimilor 3 ani calendaristici (evaluați în mod continuu), indiferent de sursa de finanțare (fonduri naționale sau fonduri europene);
- Declarație privind alte ajutoare primite de solicitant pentru aceleași costuri eligibile pentru care solicită finanțare în temeiul schemei de minimis;
- Adeverință pentru fiecare persoană care are calitatea de angajat pentru care se solicită formare, din care să rezulte că respectiva persoană este încadrată cu contract individual de muncă la respectivul IMM;
- Împuternicire persoană care angajează răspunderea IMM, dacă este cazul;
- Certificate de atestare fiscală pentru sediul principal și, acolo unde este cazul, certificate de atestare fiscală pentru sediile secundare ale IMM, care indică nivelul obligațiilor bugetare datorate și restante, aferente impozitelor, taxelor și contribuțiilor la bugetul general consolidat, respectiv bugetul local, în termen de valabilitate la momentul prezentării;
- Cazier judiciar al reprezentantului legal;
Prezentarea proiectului și a cursurilor poate fi accesată pe site-ul ADR.
Autoritatea pentru Digitalizarea României a pus deja la dispoziție Lista de prețuri pentru programele de formare (preț mediu/program de formare/persoană) pentru ca IMM-urile să poată trece la planificarea înscrierii în aceste programe de formare.
Toate companiile interesate pot afla mai multe detalii la Investiția 19 – Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri – ADR (gov.ro)
Partenerii Autorității pentru Digitalizarea României în cadrul proiectului, în calitate de furnizori ai activităților de formare, sunt următorii: Ascendia, RqmCertification, Ascendis Consulting, Cit-Irecson + Video, Infosec Center, Equatorial Gaming, Bocasoft, Universitatea Tehnică Cluj, CNIPMMR, Merlin Business Consulting.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial