IMM-urile europene au nevoie de ajutorul UE pentru a face față creșterii costurilor cu energia
Telex » Știri 9 septembrie 2022
Explozia costurilor cu energia duce la creșterea numărului de IMM-uri europene care sunt în pericol de colaps, iar o acțiune din partea Uniunii Europene pentru a plafona prețurile le-ar ajuta să supraviețuiască, au declarat mai mulți oficiali din conducerea Uniunii Europene a IMM-urilor (SMEunited), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Rusia a întrerupt livrările de energie către Europa, ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, ceea ce a dus la explozia prețurilor.
Președintele SMEunited, Petri Salminen, a spus că firmele din retail cu care a vorbit în Finlanda se confruntă cu o explozie a facturilor la energie de la 1.000 de euro pe lună până la 10.000 de euro pe lună, ceea ce face dificilă viabilitatea afacerilor. „Aceasta este o îngrijorare care este în creștere în rândul antreprenorilor din întreaga Europă. Problema a apărut încă din primăvară, dar acum s-a agravat”, a spus Petri Salminen.
La rândul său, Gerhard Huemer, director pentru politică economică și fiscală la SMEunited, a spus că în mod normal aproximativ 5% dintre companii dau faliment în fiecare an, dar acum procentajul firmelor în risc de colaps este de 11% în Finlanda și de 16% în Spania, în timp ce 24% din companiile din Belgia funcționează deja în pierdere.
„Acestea sunt companii care ar putea să nu supraviețuiască în următoarea perioadă”, a spus Gerhard Huemer.
IMM-urile reprezintă 99% din toate afacerile din cele 27 de state membre ale UE. De asemenea, IMM-urile angajează aproximativ 100 de milioane de persoane, sau două treimi din totalul persoanelor ocupate și sunt responsabile pentru 53% din PIB-ul Europei.
Președinta Comisiei Europene a propus miercuri un plafon de preț pentru gazele naturale rusești, o țintă obligatorie în UE privind reducerea consumului de electricitate și un plafon de venit pentru producătorii de electricitate care nu folosesc gaze naturale pentru a genera electricitate, în ideea de încerca să limiteze impactul creșterii prețurilor.
„O soluție europeană ar fi cea mai eficientă pentru a evita amestecul în mecanismele de pe piața de electricitate, dar când vine vorba despre subvenționarea gospodăriilor, atunci soluțiile naționale sunt cele mai bune. Încurajăm toate statele membre UE să utilizeze spațiul disponibil pentru a scădea costurile cu energia”, a spus Petri Salminen.
La rândul său, Gerhard Huemer a spus că dacă livrările de gaze rusești vor înceta complet, prețurile la energie ar crește și mai mult, ceea ce va face necesară o anumită formă de sprijin din partea guvernelor sau a UE.
„O idee ar fi compensarea companiilor pentru 80% din consumul mediu de energie la prețurile care erau înainte de izbucnirea războiului din Ucraina și să plătească restul la prețurile pieței ca un stimulent pentru a reduce consumul de energie și a crește eficiența”, a spus Gerhard Huemer.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane