Implementarea PNRR-urilor statelor UE nu va fi prelungită după 2026, potrivit concluziilor Consiliului ECOFIN
Telex » Știri 15 aprilie 2024
Miniștrii economiei și finanțelor din statele UE, reuniți în Consiliul ECOFIN, și-au asumat zilele trecute că fondul de redresare post-pandemie, instrumentul NextGenerationEU, nu va fi prelungit după 2026, anul până când vor trebui implementate toate proiectele din planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor UE și cheltuite fondurile aferente, în schimb au lansat dezbaterea despre cum vor finanța din 2026 prioritățile comune, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. "Adoptarea rapidă a investițiilor și reformelor până în august 2026 continuă să fie esențială pentru o implementare completă" a fondului de redresare, se arată în textul cu concluziile reuniunii Consiliului ECOFIN.
Unele țări, în special Italia și Polonia, cea din urmă având până anul acesta PNRR-ul blocat de către Comisia Europeană în urma disputei acesteia cu fostul guvern conservator polonez pe tema statului de drept, au cerut prelungirea aplicării instrumentului financiar NextGenerationEU, întrucât, până în prezent, a fost cheltuit doar aproximativ 30% din bugetul acestuia de 750 de miliarde de euro constând în granturi și împrumuturi. Această idee nu este însă agreată de statele tradițional mai austere din partea nord a UE și nici de Comisia Europeană.
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a amintit dificultatea pe care ar presupune-o obținerea unui acord unanim pentru revizuirea datei de finalizare a fondului de redresare post-pandemie și, cu toate că a apreciat că nu ar fi chiar imposibilă o astfel de înțelegere, el i-a îndemnat pe toți "să considere că încheierea lui este în 2026".
Totuși, a fost inițiată dezbaterea despre finanțarea priorităților comune începând din 2026, despre care a vorbit și comisarul Gentiloni, ce s-a arătat de mai multe ori favorabil continuării emiterii de datorie comună pentru a finanța prin programe europene consolidarea apărării și securității sau tranziția verde și digitală, această tranziție fiind, de asemenea, în centrul NextGenerationEU. Însă ideea de a se emite din nou datorie comună, cum s-a procedat pentru finanțarea fondului NextGenerationEU, este respinsă de ministrul german de finanțe, liberalul Christian Lindner.
Această dezbatere se va intensifica în lunile următoare și mai ales după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, în urma cărora va rezulta o nouă Comisie Europeană ce va trebui să schițeze strategia UE la capitolul investiții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile