În 2019, peste trei sferturi din gospodăriile din România au acces de acasă la reţeaua de internet
Numărul 47, 10-16 dec. 2019 » Conectarea la era digitală
Din totalul gospodăriilor din România, peste trei sferturi, respectiv 75,7%, au acces la reţeaua de internet de acasă, în creştere cu 3,3 puncte procentuale (p.p.) faţă de anul anterior, relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Din totalul gospodăriilor cu acces de acasă la reţeaua de internet, 61,8% sunt localizate în mediul urban. În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (aproape 6 din 7 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest şi Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Nord-Est (70,6%) şi Sud-Muntenia (70,9%).
Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 78,4% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (64,2%) şi de conexiunile narrowband (9,7%).
Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 82,3% (cu 3,5 p.p. mai mult faţă de anul anterior), din care 89,4% în ultimele trei luni. Dintre utilizatorii curenţi, 77,0% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creştere cu 1,5 p.p. faţă de anul anterior (77,0% faţă de 75,5%).
Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 91,7% în regiunea Vest care constituie cel mai ridicat procentaj din ţară, urmată de regiunile Bucureşti-Ilfov (90,4%) şi Nord-Vest (86,9%). La polul opus se află regiunile Sud-Muntenia (77,3%) şi Sud-Est (75,2%).
Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor: 83,6% faţă de 81,1% , diferenţa fiind de 2,5 p.p., în creştere faţă de anul anterior, când se înregistra o diferenţă de 1,8 p.p.
Ponderile persoanelor care utilizează internetul descresc odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, ponderea persoanelor care utilizează internetul din grupa de vârstă 16 – 34 ani a fost de 95,9%, în timp ce pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 şi 74 ani este de 59,9%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane