În 2021, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost în creștere față de 2020
Telex » Știri 30 martie 2022
În 2021, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost 42,7 mii, în creștere cu 5 mii față de anul anterior, a anunțat astăzi Institutul Național de Statistică (INS), informează Mediafax. Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost 0,86%, în creștere cu 0,09 puncte procentuale (pp) față de anul precedent.
Anul trecut, cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (2,02%), în activități de spectacole, culturale și recreative (1,72%), respectiv în sănătate și asistență socială (1,61%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante (9,3 mii locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuală de 0,85%.
Sectorul bugetar a însumat peste 30% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu-se în sănătate și asistență socială (5,9 mii locuri vacante), urmate de administrație publică (5,6 mii locuri vacante), respectiv învățământ (1,5 mii locuri vacante).
La polul opus, cele mai mici valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în industria extractivă (0,20%), respectiv în alte activități de servicii (0,23%), iar numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai scăzute valori în tranzacții imobiliare și industria extractivă, sub 100 locuri de muncă vacante pentru fiecare în parte.
Față de anul anterior, în aproape toate activitățile economiei naționale s-au înregistrat creșteri ale celor doi indicatori. Astfel, cele mai semnificative creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,51 puncte procentuale), activități de spectacole, culturale și recreative (+0,40 puncte procentuale), respectiv intermedieri financiare și asigurări (+0,37 puncte procentuale).
În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creșteri s-au observat în industria prelucrătoare (+1,8 mii locuri vacante), hoteluri și restaurante (+0,6 mii locuri vacante), urmate de sănătate și asistență socială și informații și comunicații (+0,5 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).
La polul opus, cea mai semnificativă scădere, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activități de servicii (-1,73 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante).
În anul 2021, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-a evidențiat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,12%, respectiv 12,4 mii locuri vacante). De asemenea, rata medie anuală a cunoscut valori mai ridicate în rȃndul funcționarilor administrativi - grupa majoră 4 (1,10%), ocupațiilor elementare - grupa majoră 9 (0,89%), respectiv tehnicienilor și altor specialiști din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (0,85%).
În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, valori importante s-au regăsit în rȃndul ocupațiilor de lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5, respectiv ocupațiilor elementare - grupa majoră 9 (5,9 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).
La polul opus, cu cea mai redusă disponibilitate a cererii de forță de muncă salariată, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,50%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,50%, respectiv 1,8 mii locuri vacante).
Comparativ cu anul 2020, în majoritatea grupelor majore de ocupații s-au înregistrat creșteri, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante. Cele mai relevante creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au regăsit în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (+0,25 puncte procentuale), muncitori calificați și asimilați - grupa majoră 7 (+0,12 puncte procentuale) și lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (+0,11 puncte procentuale).
Numărul mediu anual al locurilor de muncă a cunoscut cele mai semnificative creșteri în rândul specialiștilor în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (+3,0 mii locuri vacante), ocupațiilor elementare - grupa majoră 9, respectiv muncitorilor calificați și asimilați - grupa majoră 7 (+0,6 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).
La polul opus, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante ocupațiile de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 au cunoscut o ușoară diminuare (-0,03 puncte procentuale, respectiv -0,1 mii locuri de muncă vacante).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național