În apărarea vieții, o zi de dimensiuni planetare
Numărul 22, 18-24 iunie 2019 » Eveniment
Acest articol a fost inspirat de datele oficiale publicate la 14 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Donatorilor de Sânge. Așa de exemplu, se precizează că „la fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge, din care se obțin produse sanguine folosite pentru salvarea vieții a trei oameni”. Nu vrem să fim patetici și nici moraliști, dar dacă avem în vedere că nimic nu este mai prețios, pe acest pământ, decât viața, ne dăm lesne seama că marcarea, la scară planetară, a gestului uman, cu nimic neobișnuit, de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a semenilor întrunește toate caracteristicile unui eveniment autentic. Se retransmite, astfel, cel puțin o dată pe an, un mesaj de solidaritate a cărui importanță nu mai trebuie subliniată.
În țara noastră, la 14 iunie a.c. au fost organizate numeroase manifestări, în special în unitățile medicale, la centrele specializate de transfuzii. Nu întâmplător, mijlocul lunii iunie a fost ales pentru marcarea Zilei Internaționale a Donatorilor de Sânge. Încă de la începutul verii, atât în România, cât și în majoritatea celorlalte state ale lumii din zonele cu climă temperată, se înregistrează o diminuare cu aproximativ o pătrime a numărului donatorilor, ceea ce pune în foarte mare dificultate întregul sistem de sănătate. De-a lungul timpului, au fost inițiate multe campanii, inclusiv prin Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, pentru stimularea populației de a dona sânge. Campania declanșată în anul 2013, Donează sânge, salvează o viață, a înregistrat, până în prezent, colectarea a peste 16.000 de litri de sânge. În același timp, s-au strâns – pe bază de voluntariat – fonduri care au permis achiziționarea de aparatură de specialitate pentru centrele de transfuzie din București, Ploiești și Constanța. Sunt semnificative și sponsorizările cu produsele care se oferă donatorilor de sânge după efectuarea transfuziilor.
Evenimentul din 14 iunie nu este singular pe parcursul unui an. Sunt peste 300 de zile internaționale (mondiale) consacrate, în mare măsură, unor cauze nobile, în primul rând celor de ordin medical, dar și altor domenii de mare interes public, cum ar fi Ziua Internațională a Copilului (1 iunie) sau Ziua Mondială a Educației (5 octombrie). La aproape toate activitățile din sfera culturii (teatru, literatură, dansuri, muzică etc.) au fost instituite zile anume care, într-o manieră specifică, strâng laolaltă oameni de pe toate continentele în jurul unor idei profund umaniste, determinând acte personale și colective care merită să fie cunoscute și prețuite.
Sigur, există și zile internaționale (mondiale) cu „destinații” mai puțin obișnuite, cum sunt cele care au ca obiectiv vântul, ocrotirea pisicilor, a vrăbiilor, a altor păsări, dar și a animalelor sălbatice, după cum s-au impus prin „atacarea” altor zone de interes zilele internaționale dedicate râsului, somnului, mersului pe jos, filmelor SF etc. Toate acestea atestă imensa varietate a preocupărilor civice de pe întregul mapamond și, în măsura în care au captat și captează interesul unui număr tot mai mare de oameni, își justifică, din plin, existența și consolidarea pozițiilor în lumea în care trăim. Se reconfirmă, astfel, permanent, dezideratul susținut încă din antichitate potrivit căruia nimic din ceea ce este omenesc nu trebuie să ne fie străin.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane